Cameron prijeti blokiranjem novog sporazuma EU

Cameron zahtijeva da ugovor sadrži mjere zaštite koje se tiču značaja jedinstvenog tržišta (EPA)

Premijer Velike Britanije David Cameron izjavio je da će blokirati novi sporazum Evropske unije koji su predložili Francuska i Njemačka sa ciljem spašavanja eura, ukoliko zahtjevi Londona ne budu udovoljeni, javlja Tanjug.

Ukoliko članice eurozone žele koristiti “evropske institucije” radi spašavanja zajedničke valute, one će morati pristati na zaštitne mjere koje zahtijeva Velika Britanija koja nije usvojila euro, rekao je Cameron.

“Neću potpisati sporazum koji neće sadržati mjere zaštite koje se, naravno, tiču značaja jedinstvenog tržišta i finansijskih usluga”, rekao je Cameron.

Francuska i Njemačka su saopćile da žele postizanje novog sporazuma EU do marta iduće godine sa strožim budžetskim propisima, radi savladavanja dužničke krize u zoni eura, podsjeća AFP.

Dobrovoljno potpisivanje

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy je rekao da bi taj novi sporazum obuhvatao ili svih 27 članica EU, ili 17 članica zone eura, uz mogućnost da ga preostale članice EU potpišu na dobrovoljnoj osnovi.

Cameron je ukazao da, ukoliko članice eurozone “izaberu da postignu poseban sporazum, to svakako neće biti sporazum koji bi Velika Britanija potpisala.“

“Naravno, ukoliko one, međutim, žele koristiti europske institucije, tada ćemo mi insistirati na mjerama zaštite koje su potrebne Velikoj Britaniji”, rekao je Cameron.

Izvor: Agencije