MMF daje 2,2 milijarde Grčkoj, penzioni fond traži tri

U Grčkoj mjesecima traju protesti radi vladinih mjera štednje (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je u ponedjeljak isplatu 2,2 milijarde eura (3,96 ilijardi dolara) u okviru šeste tranše prošlogodišnjeg zajma Evropske unije (EU) i MMF-a za spasavanje Grčke.

Taj novac, koji će biti odmah pušten, dio je tranše od osam milijardi eura iz prošlogodišnjeg programa, čija je isplata uslovljena provođenjem strogih mjera štednje u Grčkoj, prenosi AFP.

Ministri finansija EU su prošle sedmice saopćili da će odblokirati svoj udio od 5,8 milijardi eura u toj tranši.

Ministri finansija EU su prošle sedmice saopćili da će odblokirati svoj udio od 5,8 milijardi eura u toj tranši, čija je isplata odlagana još od augusta zbog kašnjenja vlade u Atini u provođenju reformi.

MMF je odobrio puštanje svog udjela u tranši pošto je izvršni odbor te institucije kompletirao reviziju grčkih ekonomskih pokazatelja u okviru prošlogodišnjeg zajma za spasavanje Grčke od 110 milijardi eura, u kojem MMF učestvuje sa 30 milijardi eura.

Glasanje u parlamentu

Nešto ranije agencije su prenijele vijest da je vodećem grčkom penzionom fondu IKA potrebno tri milijarde eura zajmova kako bi pokrio deficit u 2011. godini od 200 miliona eura i isplatio penzije u sljedeće dvije godine, izjavio je direktor tog fonda Rovertos Spiropulos.

Taj penzioni fond će se radi dobijanja novca vjerovatno obratiti Evropskoj investicionoj banci (EIB), objavio je grčki dnevnik Elefterotipija, ali je Spiropulos insistirao na tome da konačna odluka o kreditoru još nije donijeta, prenosi AFP.

Restriktivni budžet za 2012. godinu uključuje smanjenje subvencija za grčke fondove socijalne zaštite.

Restriktivni budžet za 2012. godinu, o kojem će se u utorak glasati u grčkom parlamentu, uključuje smanjenje subvencija za grčke fondove socijalne zaštite, od kojih je većina u gubicima i koji se, kao značajni vlasnici grčkog lošeg duga, suočavaju s daljim gubicima.

Od grčkih kreditora u svijetu je zatraženo da prihvate 50 posto otpisa vrijednosti svog vlasništva nad grčkim vladinim obveznicama kako bi doprinijeli svođenju grčkog duga na održiviji nivo.

Izvor: Agencije