Merkel: Godina 2012. još teža

Merkel: Evropa će izaći jača nego što je bila ulaskom u krizu (EPA)
Merkel: Evropa će izaći jača nego što je bila ulaskom u krizu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila zabrinutost da bi naredna godina mogla biti još “teža” od prethodne, iako sami Nijemci nemaju razloga da budu zabrinuti, prenijela je francuska agencija AFP.

Merkel je u novogodišnjem govoru pripremljenom za subotu uvečer ocijenila da će 2011. ostati godina obilježena “velikim potresima” kao što su Arapsko proljeće i katastrofa u japanskoj nukleranoj centrali Fukušima, što je navelo vladu u Berlinu da donese odluku o gašenju nuklearki u Njemačkoj do 2022.

Problem Evropljana

Njemačka kancelarka je podvukla da je dužnička kriza i dalje gorući problem Evropljana, pa i Nijemaca, ali i naglasila da ona ne odustaje od evropskog projekta koji posljednjih 50 godina sprovodi politiku “mira, slobode, pravde, ljudskih prava i demokratije”.

Merkel je ocijenila kako Nijemci “imaju valjane razloga da budu spokojni”, i objasnila da su ekonomske prilike u toj zemlji nešto bolje nego u susjednim zemljama.

“Evropa postaje snažnija tokom krize, iako je put njenog prevazilaženja dug i težak. Na kraju tog puta, Evropa će izaći jača nego što je bila ulaskom u krizu”, istakla je kancelarka.

Merkel je dalje ocijenila kako Nijemci “imaju valjane razloga da budu spokojni”, i objasnila da su ekonomske prilike u toj zemlji nešto bolje nego u susjednim zemljama, a prije svega u pogledu stope nezaposlenosti, koja je u vodećoj ekonomskoj sili u Evropi najniža za posljednjih 20 godina.

Studija iz Alenbaha

Prognozirana stopa privrednog rasta za narednu godinu kreće se između 0,5 do 1 odsto za prvu evropsku ekonomiju, dok je u 2011. ona iznosila tri posto.

U studiji koju je objavio Institut iz Alenbaha navodi se da je 49 posto Nijemaca optimistično u pogledu 2012. godine, dok je 17 posto izjavilo da je pesimistično a 26 je izrazilo skepsu, prenio je AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO