Biden: Sirija može potaknuti vjerske sukobe u regiji

Biden naveo da njegova uvjerenja dijele i Turci (EPA)

Režim Bashara al-Assada nije samo izvor nestabilnosti u Siriji već prijetnja “potpirivanju” vjerskih sukoba u regiji, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden prilikom posjete Turskoj, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

Biden je također naglasio svoje uvjerenje, „koje dijele i Turci, da su Assad i njegov režim trenutno izvor nestabilnosti u Siriji i predstavljaju najveći rizik da potpire vjerske sukobe, ne samo u Siriji već i i izvan nje”, objavljeno je nakon njegovog neformalnog razgovora s novinarima u avionu kojim je Biden letio iz Ankare u Istanbul u petak navečer.

Sjedinjene Američke Države i Turska su izrazile strah od građanskog rata u Siriji, gdje je od marta poginulo 4.000 osoba, prema podacima UN-a.

Nove žrtve

Sirijski Opservatoriji za ljudska prava saopćio je da su u petak oko ponoći u sjevernom gradu Idlibu u blizini granice s Turskom izbili sukobi između sigurnosnih snaga i vojnih dezertera.

„Sedam pripadnika vojske i sigurnosnih snaga režima, uključujući vojnog oficira, ubijeno je u sinoćnjim sukobima. Tri civila i pet vojnih dezertera također su izgubili živote“, stoji u saopćenju Opservatorija.

Vođa glavne grupe vojnih dezertera koji su se pridružili opoziciji, Slobodnoj sirijskoj vojsci, rekao je za Reuters da su njegove snage promijenile taktiku. Umjesto zaplijenjivanja opreme i napada na sigurnosne kontrolne punktove, oni su počeli s direktnim napadima na vojsku.

On je rekao da je ovo potrebno kako bi se odgovorilo na rastuće nasilje lojalista na demonstrante u Damasku.

Turske vlasti su zabrinute zbog utjecaja krize na Tursku, pošto u ove dvije zemlje veliki broj etničkih i vjerskih manjina živi vrlo blizu, posebno kurda.  

“Prvi cilj je da režim prestane da ubija svoje građane i da Assad napusti vlast”, dodao je Biden, ponavljajući izjave date prethodnih dana.

“Stav Sjedinjenih Američkih Država o Siriji je jasan: sirijski režim mora prekinuti s represijama prema vlastitom narodu, a predsjednik Assad mora napustiti svoj položaj”, također je izjavio Biden za turski časopis Hurriyet, prije nego što je u četvrtak stigao u glavni turski grad.

Osuda UN-a

U petak navečer, UN-ovo Vijeće za ljudska prava oštro je osudilo Siriju za teška kršenja ljudskih prava „koja se možda mogu karakterizirati kao zločini protiv čovječnosti“, ali nije zatražilo da moćnije Vijeće sigurnosti preduzme mjere protiv Sirije.

Od 47 zemalja članica Vijeća za ljudska prava, 37 zemalja je u Ženevi glasalo u korist rezolucije koja „oštro osuđuje neprestana, sistematska i teška kršenja ljudskih prava i fundamentalnih sloboda od strane sirijskih vlasti“.

Šest zemalja je bilo suzdržano,  dok su Rusija, Kuba, Ekvador i Kina glasali protiv rezolucije.

Sirijski ambasador pri UN-u Faysal Khabbaz Hamoui osudio je rezoluciju, rekavši da je to politizirana odluka koja ima za cilj „zatvoriti vrata“.

Rusija je saopćila da je zaključak o teškom kršenju ljudskih prava u Siriji „neprihvatljiv“ i upozorila da on ne treba biti izgovor za vojnu akciju.

Visoka povjerenica Ujedinjenjih naroda za ljudska prava Navi Pillay ranije je rekla da izvještaji iz Sirije, uključujući onaj o tome da je 307 djece među 4.000 građana ubijenih od marta, pojačavaju potrebu Vijeća sigurnosti UN-a da predoči situaciju u zemlji Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

„U svjetlu nemogućnosti sirijskih vlasti da zaštite svoje građane, međunarodna zajednica mora poduzeti hitne i učinkovite mjere da zaštiti sirijski narod“, rekla je Pillay.

Sirijske vlasti kažu da se bore s “terorističkim grupama” koje podržavaju strane sile i da one pokušavaju izazvati građanski rat nasiljem u kojem je od marta stradalo oko 1.100 vojnika i policajaca.

Izvor: Agencije