Uhapšeno šest jevrejskih ekstremista

Napadi su za ekstremne Jevreje 'cijena koja se mora platiti' (Getty Images)

Izraelska policija uhapsila je šest novih jevrejskih desničarskih ekstremista osumnjičenih za napad na vojnu bazu na Zapadnoj obali sredinom decembra, kazala je u četvrtak glasnogovornica policije Louba Samri.

“Posebne policijske snage uhapsile su tokom noći šest novih osoba osumnjičenih za organizaciju i sudjelovanje u uništavanju baze u Ephraimu”, na sjeveru Zapadne obale, izjavila je ona.

Pet osumnjičenih osoba stanuje na Zapadnoj obali, a jedna u Jeruzalemu, kazala je, napominjući da je jedna od njih maloljetna, prenosi Hina.

Policija ih ispituje te će tokom dana biti izvedeni pred sud u Jerusalemu na saslušanje, na kojem bi se trebalo odlučiti o određivanju mogućeg pritvora, rekla je Samri.


Izraelske vlasti odlučile pooštriti mjere protiv sličnih napada [EPA]

Samri je u srijedu objavila da je u vezi s istim događajem već uhapšeno šest osoba.

“Jedan od njih, stanovnik naselja Karnei Shomron, uhvaćen je na djelu i optužen” za neovlašteni ulazak u bazu i napad na nju, kazala je ona.

Preostalih pet osumnjičenika privedeno je u posljednja tri dana, dodala je Samri.

Svi su osumnjičeni da su u noći s 12. na 13. decembar učestvovali u napadu tokom kojeg je približno 50 jevrejskih ekstremista ušlo u bazu Ephraim, gdje su oštetili nekoliko vozila i zapalili automobilske gume.

Prema pisanju štampe, većina njih pripada radikalnom ogranku izraelskog vjerskog nacionalnog pokreta.

Oni su preuzeli odgovornost za taj napad, opravdavajući ga svojom politikom “cijene koja se mora platiti”, koja se sastoji od osvetničkih akcija prema palestinskim seljanima, muslimanskim vjerskim objektima ili redovnim izraelskim vojnicima i vojnim objektima koje smatraju prijetnjom svojim interesima.

Izraelske vlasti odlučile su ubuduće oštro kažnjavati takve ispade, koji su donedavno prolazili gotovo nekažnjeno.

Izvor: Agencije