Neslužbeni rezultati: Pobjeda Muslimanskog bratstva u Egiptu

Prva serija rezultata za egipatski parlament očekuje se u četvrtak (EPA)

Prema neslužbenim rezultatima, islamističke stranke osvojile su najviše glasova u Egiptu, naročito političko krilo Muslimanskog bratstva. Objavljivanje službenih rezultata najavljeno je za četvrtak.

Prvi krug egipatskih izbora za donji dom parlamenta počeo je u ponedjeljak, kada su se birači iz devet od 27 kantona (guvernija) izašli na birališta.

Izborno povjerenstvo obećalo je da će objaviti službene rezultate u četvrtak, i to za zastupnička mjesta nezavisnih kandidata. Rezultati za stranačke liste, koje čine dvije trećine Narodne skupštine, neće biti poznati do januara.

Neslužbeni rezultati su se počeli javljati, uglavnom, iz stranačkih izvora.

Tako je stranka Muslimanskog bratstva – Sloboda i pravda (FJP), osvojila oko 40 posto glasova prema vlastitim izlaznim anketama. Najbolje rezultate postigli su u Fajoum guverniji, južno od Kaira. Izborni štab FJP-a saopćio je da je stranka osvojila dobre rezultate i u Kairu, Asiutu i guverniji Crvenog mora.

Selefistička partija ostvarila je dobre rezultate u Aleksandriji i guverniji Kafr al-Sheikh.

FJP je nominalno dio demokratskog saveza. Međutim, ostale članice bloka su male i nepoznate. Kandidati FJP-a čine 70 posto kandidata na stranačkim listama općina, a u nekim okruzima i do 90 posto.

Velika izlaznost

Basil Adel, član Egipatskog bloka, također predviđa dobre rezultate islamista. Izjavio je za Reuters da je Demokratski savez osvojio između 40 i 50 posto glasova, dok je Nour partija osvojila od pet do sedam posto.

Adel kaže da je njegov blok, glavni liberalni savez u Egiptu, osigurao između 20 i 30 posto prebrojanih glasova do sada u Kairu.

Detaljni rezultati iscurili su iz nekoliko općina. Muslimansko bratstvo tvrdi da je njihova partija osvojila najviše glasova u Fajoumu (199,667). Na drugom mjestu je Nour (129,827), a na trećem stranka Sloboda s nešto više od 26 hilada glasova.

U okrugu Kafr al-Sheikh FJP vodi sa 92,750 glasova, stranka Nour je druga sa 67,634, a sekularistička stranka Wafd treća sa 46,540, navodi list Al-Masry Al-Youm.

Diaa Rashwan, šef Ahram Centra za političke i strateške studije, kazao je egipatske državne novine Al-Ahram da bi “islamistički stranke – uključujući FJP, Nour, i nekoliko drugih manjih stranaka – zajedno mogle osvojiti 65 posto mjesta u prvom krugu glasanja.”

Analitičari predviđaju dobre izborne rezultate za FJP, smatrajući je daleko najbolje organiziranom strankom u Egiptu.

Hiljade volontera ove stranke su pomagali biračima na izbornim mjestima. Mnogi su bili optuženi da su širili letke i vodili kampanju u vrijeme izborne šutnje, što je zakonom zabranjeno u Egiptu.

Izbori za donji dom parlamenta će se nastaviti u još dvije faze tokom sljedećih pet sedmica – 14. decembra i 3. januara.

Izvor: Al Jazeera