Londonski fakultet pogriješio povezujući se s Gaddafijem

Saif izjavio da je ranjen u ruku tokom NATO napada (EPA)

Nezavisna istraga povezanosti Fakuleta za ekonomiju u Londonu sa Libijom u vrijeme režima Muammara Gaddafija, zaključena je konstatacijom da se LSE morala čuvati da ne uđe u tu vezu.

U izvještaju se navodi da je Gaddafijev sin Saif al-Islam “prevario” svoje doktorske mentore i kritizira se, također, odluka Univerziteta da prihvati poklon Gaddafijeve Međunarodne fondacije za humanitarna pitanja i razvoj.

“Počinjene su greške u prosuđivanju”, ocjenjuje se u izvještaju i dodaje da su one ugrozile reputaciju LSE kada je izbio rat u Libiji.

Donacija Saifa al-Islama od 2,4 miliona dolara “može samo poticati sumnje – već raširene na Bliskom istoku i nekim krugovima u Londonu da je on, ustvari, kupio svoju diplomu”, rekao je Harry Woolf, šef istrage.

Afera, koja već mjesecima potresa uglednu školu, još u martu je dovela do ostavke direktora Howarda Daviesa, koji je priznao da je sugerirao Vijeću fakulteta da bi bilo razumno prihvatiti novac, “a to se pokazalo kao greška”. Sam Devies je, inače, jedno vrijeme bio ekonomski izaslanik britanskog premijera Tonija Blera u Libiji.

Veliki novac je, inače, pristigao nedugo pošto je Saif al-Islam u ovoj školi doktorirao. Ne samo novac, već i sam doktorat, međutim, postao je problematičan, jer su posle njegove odbrane 2008. godine počele da kolaju priče da su dijelovi teze plagijat, te da ih je pisao neko drugi.

Saif al-Islam, drugi sin Muammara Gaddafija, bio je jedan od očevih najbližih saradnika, zadužen za diplomatska pitanja.

On je 2008. na Londonskoj školi za ekonomiju zvanje doktora filozofije stekao disertacijom o temi “Uloga građanskog društva u demokratizaciji instituta globalnog upravljanja: Od meke sile ka kolektivnom donošenju odluka”.

Operacija ruke neophodna

Međunarodni krivični sud u Hagu raspisao je potjernicu za njim 27. juna, a uhapšen je 19. novembra na jugu Libije, blizu granice sa Nigerom. Nalazi se u pritvoru u libijskom gradu Zintanu.

“Saif al-Islam Gadafi treba operaciju kako bi se s njegovih prstiju uklonilo gangrenom zahvaćeno meso. U protivnom bi se infekcija mogla proširiti u krvotok, što bi za njega moglo biti fatalno”, kazao je za Reuters doktor Andrej Murakhovsky.

“Kosti palca i kažiprsta potpuno su mu smrskane, a rane pune gnoja. Operacija je neophodna i to što prije” kaže Murakhovsky.

Saif al Islam zarobljen je prilikom pokušaja da pobjegne iz zemlje. Prema tvrdnjama pojedinih medija, njemu su pobunjenici koji su ga uhvatili isjekli prste iz osvete.

Prema izjavama doktora Murakhovskog, i on sumnja da je Saif ranjen u bombardovanju NATO-a, već da su mu prsti odsječeni.

Izvor: Agencije