Pakistan optužio sedam osoba za ubistvo Bhutto

Bivša premijerka ubijena poslije predizbornog skupa (EPA)

Pakistanski sud podigao je optužnice protiv sedam osoba, uključujući  dva visoka policijska zvaničnika i pet talibanskih boraca, zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Benazir Bhutto.

Bhutto, koja je dva puta bila na čelu pakistanske vlade, ubijena je u napadu bombaša samoubice  2007. godine nakon što je održala predizborni skup u gradu Rawalpindi blizu prijestolnice Islamabada.

Chaudhry Azhar, javni tužilac, rekao je da je sudija antiterorističkog suda u subotu pročitao optužnicu  u zatvoru u Rawalpindi koji je bio pod snažnim osiguranjem. Svih sedam osoba kojima se stavlja na teret da su učestvovali u ubistvu bivše premijerke, odbacili su ove optužbe.

Saud Aziz i Khurrum Shehzad, policijski zvaničnici koji su bili zaduženi za obezbjeđenje Bhutto, optuženi su za nemar zato što nisu omogućili adekvatnu zaštitu na dan ubistva. Ostalim optuženicima na teret se stavlja kriminalna zavjera, jer su navodno pomogli bombašu.

Biviš vojni šef Pakistana Pervez Musharraf, koji je bio predsjednik kada je Bhutto ubijena, nije optužen.

Pakistanske vlasti u februaru su izdale nalog za njegovo hapšenje, jer, kako se smatra, nije obezbijedio dovoljnu zaštitu za bivšu premijerku. On sada živi u egzilu u Londonu i Dubaiju.

‘Politiziran slučaj’

Nadeem Iqbal, pakistanski politički komentator iz Islamabada, rekao je za Al Jazeeru da je istraga u ovom slučaju „jako politizirana“.  

„Politizirana od strane vlade i međunarodnih agencija koje su došle ovdje. Ona nije uspjela da dotakne suštinu i otkrije krivce“, naveo je on te objasnio: „Sada se optužuje samo nekoliko policijskih zvaničnika, ali šta je sa osobama na visokim pozicijama koji su dali naredbe.“

Govoreći o Musharrafu, Iqbal je rekao da on mora biti „priveden“.

„Ako želimo da se dostigne pravda, moramo zaboraviti da Musharraf pripada pakistanskoj vojsci ili nekoj drugoj sferi utjecaja; moramo ga dovesti pred sud“, istaknuo je Nadeem.

Nakon ubistva Benazir Bhutto, njena stranka Pakistanska narodna partija osvojila je vlast, a njen muž Asif Ali Zardari postao je predsjednik.

Do sada niko nije osuđen u ovom slučaju, a sudske procedure su tekle jako sporo.

Danas optuženi policajci uhapšeni su prije godinu dana, dok je ostalih pet optuženih u pritvoru skoro četiri godine. 

Izvor: Al Jazeera i agencije