Olympus priznao prikrivanje velikih gubitaka

Vrijednost dionica Olympusa su doživjele pad na najniži nivo u posljednjih 16 godina (EPA)

Uprava Olympusa, japanske kompanije koja proizvodi kamere i medicinsku opremu, priznala je kako je koristila seriju kupovina firmi kako bi prikrila velike gubitke, nakon što je ranije negirala navode o ilegalnim poslovima.

U najvećoj finansijskoj prevari u japanskoj historiji, Olympus je u centru skandala oko isplate 687 miliona američkih dolara za finansijsko savjetovanje i skupe kupovine koje nisu povezane sa njegovim centralnim poslovanjem.

Predsjednik kompanije Tsuyoshi Kikukawa dao je ostavku prošlog mjeseca u pokušaju smirivanja ljutitih dioničara.

U današnjem saopćenju, Olympus je promijenio stav i naveo kako je postavio nezavisnu komisiju koja je utvrdila da su isplate i kupovine zaista korištene kako bi se pokrili gubici napravljeni lošim investicijama tokom 1990-tih.

Vrijednost dionica Olympusa su, nakon objave ove informacije, doživjele pad na najniži nivo u posljednjih 16 godina.

Slabosti u upravljanju

Izvršni potpredsjednik Hisashi Mori odbacio je navode kako je umješan u prikrivanje gubitaka, dok je revizor zatražio njegovu ostavku, navodi se u saopćenju.

„Nastaviti ćemo u potpunosit sarađivati sa ovom komisijom i uraditi sve kako bi se ova situacija riješila“, stoji u saopćenju.

Analitičari  su ustvrdili kako je skandal pokazatelj slabosti u upravljanju japanskih korporacija.

Shuichi Takayama, koji je krajem prošlog mjeseca preuzeo mjesto predsjednika Olympusa, okrivio je prethodnu upravu kompanije za greške u pokrivanju gubitaka. Kompanija razmatra pokretanje tužbi protiv bivših lidera.

„Potreban nam je viši nivo korporativne uprave. Od sada ćemo dati svoj maksimum kako ne bi ponovo napravili iste greške“, rekao je Takayama.

Olympus je naveo kako ne može objaviti tačne iznose gubitaka niti druge detalje jer su svi podaci predati nezavisnoj komisiji.

„Nemam namjeru da sada dam ostavku jer je moja trenutna odgovornost popravljanje kompanije“, dodao je Takayama.

On je, međutim, potvrdio mogućnost kako bi Olympus mogao biti skinut sa Tokijske berze zbog skandala.

Navedena isplata od 687 miliona dolara je data servisu finansijskog savjetovanja Wall Streeta kao dio kupovine britanske kompanije Gyrus Group Plc., teške dvije milijarde dolara.

Isplata predstavlja više od trećine iznosa kupovine, dok su inače naknade savjetnicima između jedan i dva posto ugovora.

Olympus je trebao objaviti rezultate poslovanja u utorak, ali je to odgođeno za naredni mjesec.

Woodfordova otkrića

Britanski Ured za teške prevare (SFO) i američki Federalni biro za istraživanje (FBI) istražuju ovu kupovinu.

Michael Woodford, Britanac koji je ranije bio izvršni direktor Olympusa, ranije je objavio svoja otkrića koja su pokrenula skandal i sada je predao dokumentaciju SFO-u za njegovu istragu.

Woodford je kazao kako je dobio otkaz jer je istraživao isplatu nadoknade za finansijsko savjetovanje, kao i iznose koje je Olympus, od 2006. do 2008. godine kupio tri manje japanske kompanije koje su poslovale sa gubicima.

Izvor: Agencije