Libija proglasila oslobođenje i poziva na mirenje

Članovi Vijeća i masa klicali: Podigni glavu, ti si slobodan Libijac (EPA)

Ceremonija obilježavanja kraja osmomjesečnog sukoba snaga Gaddafijevog režima i pobunjenika održana je u na trgu Kiš u Bengaziju. Libijsko Nacionalno prelazno vijeće (NPV) proglasilo je potpuno oslobođenje Libije od režima pukovnika Gaddafija. Time počinje prijelazna faza.

Ceremoniji je prisustvovao vojni i politički vrh NPV-a te desetine hiljada ljudi.

Proglašenje oslobođenja je službeno objavio Abdulhafiz Goga, zamjenik predsjednika NPV-a, dok su članovi Vijeća i masa klicali: “Podigni glavu, ti si slobodan Libijac”.

„Proglašavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu voljenu domovinu, s njenim gradovima, selima, planinama, pustinjama i nebom“, rekao je dužnosnik koji je otvorio svečanost u Bengaziju, u kojem je u februaru počela pobuna protiv režima Gaddafija, ubijenog u četvrtak.

Pomirenje, država i zakon

U obraćanju na svečanosti u Bengaziju predsjednik NPV-a Mustafa Abdul Jalil pozvao je na nacionalno mirenje i apelirao na poštivanju prava.

On je pozvao na izgradnju organizirane nacionalne sigurnosti i vojske koja će čuvati granice Libije. Obećao je vanredna unapređenja za sve vojnike i civile koji su učestvovali u borbi, a njihovim porodicama novčane nagrade.

Predsjednik NPV-a također je saopćio da bi „osnova za zakonodavstvo“ u zemlji trebao biti islamski šerijatski zakon i da će postojeći zakoni koji su u suprotnosti s islamskim učenjem biti poništeni. Kao primjer naveo je zabranu poligamije. Ukazao je da je revolucija u početku bila mirna, ali je na nju uzvraćeno silom.

Pohvalio je podršku arapskih, islamskih i drugih svjetskih zemalja, uključujući i Rezoluciju 1.973 Ujedinjenih naroda, na osnovu koje je Svjevernoatlantski savez dobio mandat da zaštiti libijske civile.

Abdul Jalil je u subotu izjavio za Al Jazeeru da će sjedište NPV-a biti premješteno u Tripoli. Istakao je da će biti formirana aktivirana lokalna vijeća i da će u NPV-u biti delegirani predstavnici sa cijele libijske teritorije.

Abdul Jalil je isključio mogućnost da će Libija zapasti u krizu i izrazio je optimizam. Isto mišljenje je ponovio i na ceremoniji objavljivanja oslobođenja. Zamjenik predsjednika NPV-a je objavio da će Libija poštovati sve sporazume i ugovore sklopljene u skladu s međunarodnim standardima.

Vojna ideologija

U obraćanju na ceremoniji upriličenoj u Bengaziju, general armije nacionalnog oslobođenja, major Omar al Hariri, rekao je da će buduća vojska biti profesionalno ustrojena i odana samo narodu.

Dodao je da će ideologija vojske biti odbrana zemlje i demokratija i da neće biti na strani nijednog diktatora koji može u budućnosti doći na vlast.

Abdul Jalil je izrazio optimizam u vezi sa sigurnosnim stanjem. Nije bio zabrinut po pitanju raširenosti oružja među Libijcima, naglašavajući da su svi pobunjenici koji su se počeli vraćati u svoje gradove u istočnom dijelu Libije spremni predati oružje.

NPV insistira da su svi pripadnici Gaddafijevih brigada dužni predati oružje i pridružiti se vojsci, policiji ili drugim snagama novog sistema.

Prelazna vlada

U izjavama neposredno pred objavljivanje oslobođenja, predsjednik Izvršnog ureda ,Mahmud Jibril, rekao je da će sastav prelazne vlade biti objavljen u roku od mjesec dana i da su dogovori o tome već počeli.

Prema statutu, formiranje prelazne vlade mora se izvršiti u roku od mjesec dana od objavljivanja oslobođenja.

Jibril je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma Mrtvog mora, održanog u Jordanu, ponovio da će smjesta podnijeti ostavku i da se neće kandidirati na bilo koju zvaničnu funkciju.

Predsjednik Izvršnog ureda je krajem prošlog mjeseca izjavio da neće biti član nove vlade i da će pomagati u izgradnji civilnog društva.

U današnjim izjavama istakao je da, nakon formiranja prelazne vlade, predstoji težak posao kako bi se u roku od osam mjeseci proveli izbori za nacionalni parlament, koji će zamijeniti NPV.

Izvor: Al Jazeera