EU daje 7,7 milijardi dolara Grčkoj

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos (lijevo) i italijanski premijer i ministar finansija Mario Monti u Briselu (AFP)

Države eurozone postigle su dogovor oko isplate paketa pomoći u vrijednosti od 7,7 milijardi dolara, dok će Međunarodni monetarni fond (MMF) obezbiediti još tri milijarde Grčkoj, kako bi ova zemlja izbjegla bankrot.

Evropski ministri finansija potvrdili su na samitu u Briselu da će obezbijediti većinu novca za sveukupni zajam od 10,7 milijardi dolara, potreban Grčkoj, izjavio je diplomata Evropske unije.

„To je urađeno“,  kazao je diplomata nakon što su ministri iz ostalih 16 zemalja članica eurozone potvrdili da je Atina ispunila sve uvjete koji su joj dati kada je paket pomoći zamrznut u augustu. 

Šesta tranša

Grčkoj je novac potreban do 15. decembra da bi mogla platiti svoje dugove. Ovaj novac je šesta tranša pomoći fonda spasa ukupne vrijednosti od 146 milijardi dolara, koji je MMF ponudio Atini u maju 2010. godine.

Eurozona je novac držala zamrznutim od augusta, čekajući da Grčka usvoji ekonomske reforme.

Bivši grčki premijer George Papandreou naljutio je partnere ranije ovog mjeseca kada je zaprijetio da će sazvati referendum o novom paketu pomoći, izazvavši političku krizu koja je dovela do njegove ostavke.

Zatim je formirana vlada nacionalnog jedinstva, na čelu sa sa Lucasom Papademosom, bivšim zamjenikom direktora Evropske centralne banke.

Paket pomoći je odobren nakon što su lideri tri najveće političke stranke, uključujući i konzervativnog Antonisa Samarasa, pismeno potvrdili podršku reformama, prema zahtjevu partnera iz eurozone.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je rekao da je Atina ispunila „sve potrebne uvjete“ da dobije zajam.

„Imamo potrebni politički koncenzus, imamo potrebno nacionalno jedinstvo i također ubjeđenje da nastavimo dalje“, rekao je Venizelos  na konferenciji za novinare. „Mi smo također spremni da doprinesemo ovoj vrlo bitnoj diskusiji za budućnost eurozone, za snažnu eurozonu koja može reagirati i poslati vrlo jasne poruke tržištu“.

Loša prognoza

Britanski ministar finansija George Osborne u utorak je dao lošu prognozu za britansku privredu, rekavši u svom jesenjem izvještaju o proračunu da će privredni rast u sljedećoj godini biti manji nego što je očekivano.

Upozorio je da je kriza u eurozoni najveći problem koji se mora riješiti za dobrobit Evrope i svijeta.

Ističući prijetnju evropskim privredama, agencija za kreditni rejting Moody's je u utorak upozorila da bi mogla umanjiti rejting 87 banaka u 15 zemalja zbog zabrinutosti da su države previše zadužene da ih spase.

Agencija Standar & Poor's je također saopćila da bi mogla umanjiti vrhunski kreditni rejting Francuske u narednih 10 dana.

U ponedjeljak, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopćila je da finansijska kriza koja je počela u Evropi sada prijeti svjetskoj ekonomiji.

Istovremeno je organizacija saopćila da će svjetski privredni rast biti usporen ove i sljedeće godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije