Breivik proglašen neuračunljivim

Breivik je priznao ubistva, ali negirao odgovornost za počinjeni zločin (EPA)

Psihijatrijska evaluacija masovnog ubice Anders Behring Breivika ustanovila je da je za vrijeme napada u Norveškoj, u kojem je ubijeno 77 ljudi, bio neuračunljiv, saopćili su tužitelji.

Također su dodali da, ukoliko sud prihvati ovu odluku, samoprozvani anti-muslimanski militant neće moći biti osuđen na zatvorsku kaznu već na prisilno psihijatrijsko liječenje.

„Zaključak forenzičkih stručnjaka je da je Anders Behring Breivik bio neuračunljiv“, rekao je tužitelj Svein Holden, dodavši da je Breivik bio u stanju psihoze za vrijeme najvećeg norveškog masakra.

U Norveškoj, odbrana bazirana na neuračunljivosti zahtijeva da je okrivljeni  u stanju psihoze u trenutku kada počini zločin za koji se tereti.

To znači da je okrivljeni izgubio dodir sa stvarnošću toliko da više nema kontrolu nad vlastitim djelima.

Pažljivo planiranje

Norveški Odbor forenzičke medicine će pregledati ovaj izvještaj od 243 stranice, te bi mogao tražiti dodatne informacije i donijeti vlastite zaključke. 

Šef Odbora rekao je za AP da je veoma vjerovatno da Breivik neće biti proglašen neuračunljivim jer su napadi veoma pažljivo isplanirani i izvršeni.

Breivik je 22. jula otišao na otok Utoya glumeći policijskog službenika i nasumično otvorio vatru na prisutne mlade ljude, članove Laburističke stranke, ubivši pri tome 77 ljudi.

Veliki je simpatizer optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića, za kojeg je govorio da je „heroj u ratu protiv bosanskih muslimana“, a NATO je smatrao „A klasom izdajica“ zbog bombardiranja položaja vojske RS-a 1995. godine, kao i zbog napada na Srbiju 1999. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije