Ratni zarobljenici u Libiji se nadaju suđenju

Snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća u zatvoreništvu drže oko 7.000 osoba, objavljeno je u novom izvještaju Ujedinjenih naroda.

Još traju ispitivanja i istrage, ali niko nije formalno optužen, jer je kancelarija u Misrati, zadužena za ove slučajeve tek otvorena. 

U malom, slabo čuvanom zatvoru na periferiji ovog grada nalazi se 327 ratnih zarobljenika koji su služili u vojsci Muammara Gaddafija. Neki su zatvoreni u njemu šest mjeseci, dok su neki tamo tek nekoliko sedmica.

Međutim, svi čekaju ponovno uspostavljanje pravosudnog sistema, a niko od njih ne zna s kakvim se optužbama suočava, niti je razgovarao s advokatom.

UN je upozorio da bi ovi zatvorenici mogli biti žrtve zlostavljanja.

Međutim, uprava ovog zatvora kaže da zatvorenici mogu kontaktirati porodice, primati posjete i liječiti se. Redovno ih posjećuje i osoblje Crvenog križa te organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Suđenje za zatvorenike

Čuvari kažu da i one žele da se sudski postupak ubrza, ali sami ništa ne mogu učiniti.

“Ja nemam pravo da ih oslobodim. Da li biste vi oslobodili nekoga ko vam je ubio člana porodice? Trebali bismo ih izvesti pred lice pravde”, rekao je upravnik zatvora Hasan Marita.

Ipak, zatvorenici tvrde da su uslovi u zatvoru dobri, ali pozivaju nove libijske vlasti da ispune svoja obećanja.

“Još nije sve jasno. Ovo je trebala biti narodna revolucija. Nadamo se da će se pokazati da je tako”, izjavio je Abdul-Salam Fitori, bivši čuvar ministarstva unutrašnjih poslova.

Pravda je jedan od aspekata pomirenja koje tek počinje u Libiji, ali je za mnoge prvi i najvažniji korak.

Izvor: Al Jazeera