Egipatska ekonomija u sjeni sukoba

Na deveti dan demonstracija u Kairu, nakon pogibije jednog čovjeka u sukobima u centru grada, trg Tahrir pretvoren je u samoodrživi gradić gdje ulični prodavači pokušavaju zaraditi koju funtu više.

Prema navodima svjedoka, policija je u ranim jutarnjim satima u subotu  bacila suzavac na aktiviste koji su pokušali marširati prema egipatskom parlamentu, protiveći se odluci vojnog vijeća da na mjesto premijera postavi Kamala al-Ganzourija.

Medicinski radnici saopćili su da je jedan demonstrant poginuo ispred zgrade vlade, gdje su demonstranti kampirali, pokušavajući spriječiti Ganzourijev ulazak u zgradu.

Svjedoci su rekli da je demonstranta Ahmeda Seroura možda pregazilo vojno vozilo.

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova je izrazio žaljenje zbog „nesretnog slučaja“, kako je opisao pogibiju Seroura.

Ekonomske posljedice

Kako izvještava dopisnik Al Jazeere iz Kaira Vladimir Bobetić, gdje je na trgu Tahrir okupljeno mnoštvo prodavača vode, hrane, zastava i suvenira, politička nestabilnost u Egiptu utjecala je i na turizam, zlatnu granu egipatske ekonomije od koje živi 10 miliona građana.

Profesor na kairskom univerzitetu Rashad Abdou rekao je da je prošle godine Egipat od turizma zaradio oko 13 miljardi dolara, što je vrlo bitan broj za državu koja se oslanja na spoljne potrebe.

„Događaj, kao što je revolucija . . . bez sumnje je doveo do smanjenja broja turista od 50 do 60 posto, odnosno do gubitaka od šest milijardi dolara”, zaključio je on.

Egipatska banka prije dva dana iznenada je podigla kamatne stope, prvi put u posljednje dvije godine.

Ekonomski analitičari ocenjuju da je potez centralne banke bio neophodan jer ta institucija traži način kako da održi stabilnost egipatske funte nakon što je iz rezervi od početka nemira povučeno 14 milijardi dolara.

U ponedeljak će biti održan prvi krug parlamentarnih izbora, ali profesor na Američkom univerzitetu u Kairu Ivan Iveković kaže da demokratija i izbori ne rješavaju suštinski egipatski problem, propalu ekonomiju.

„Vojska sigurno nije zainteresirana za demokraciju. Čak i ovi koji su na trgu više bi voljeli jednu prosvećenu diktaturu nego jednu kaotičnu situaciju sa parlamentom u kojeme se tuku predstavnici različitih stranaka, koji ne mogu ništa odlučiti i sa jednom impotentnom vladom. Nema tu magične spasonosne formule. Da postoji neko bi im valjda ponudio”, kaže Iveković.

Krvavi sukobi

U petak je desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice u petak. Prethodne sedmice, u sukobima širom Kaira poginula je 41 osoba.

Na masovnim demonstracijama u petak, građani su zahtijevali da egipatski vojni vladari odstupe i odbacili njihov izbor novog premijera.

Ganzouri je izjavio da mu je Vojno vijeće dalo veće ovlasti nego njegovim prethodnicima.

Dodao je da maršal Husein Tantawi nema namjeru ostati na vlasti i da ne bi prihvatio taj posao ukoliko bi mu bio ponuđen.

Rekao je da neće moći formirati vladu prije početka parlamentarnih izbora u ponedjeljak.

Ganzouri je ekonomista koji je ranije bio premijer pod vladavinom bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka od 1996. do 1999. godine.

Ganzuori je bio ministar za planiranje i međunarodnu saradnju prije imenovanja za premijera.

Stekao je ugled radom na jačanju veza između Egipta i Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nakon masovnog ustanka ove godine, Ganzouri se distancirao od Mubaraka tokom jednog intervjua na televiziji, nakon čega ga je određeni broj aktivista preporučio za budućeg kandidata za predsjednika.

Izvinjenje vojske

Nakon što je objavljeno njegovo imenovanje, utjecajni imam je poveo hiljade vjernika u molitvi na trgu Tahrir, pozvavši vladajuće Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF) da preda vlast “vladi nacionalnog spasa”.

Šejh Mazhar Shahin je kazao kako će demonstranti ostati na trgu, simboličnom srcu okupljanja demonstracija kojim je zbačen Mubarak u februaru sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

SCAF se izvinio za pogibije demonstanata i kazao kako će održati parlamentarne izbore 28. novembra, kako je i planirano, uprkos zahtjevima da se oni odgode.

SCAF “izražava žaljenje i duboko izvinjenje zbog pogibija mučenika među lojalnim egipatskim sinovima tokom nedavnih dešavanja na trgu Tahrir”, objavljeno je u četvrtak na Facebook profilu Vojnog vijeća.

Izvor: Al Jazeera i agencije