OMV pronašao plin u Donjoj Austriji

OMV raspolaže s mrežom plinovoda dugom oko 2.000 kilometara (EPA)

Austrijska naftna kompanija OMV pronašla je veliko nalazište plina na teritoriji pokrajine Donja Austrija i sada traži načine za njegovo crpljenje.

Nalazište plina, koje, prema procjenama stručnjaka, obezbeđuje plin za tri decenije, nalazi se na teritoriji općine Peusdorf, poznatoj po vinogradima.

Uskoro bi imidž ovog vinogradskog podneblja mogao biti sasvim drugačiji, jer OMV namjerava oko gradića Peusdorf crpjeti plin.

Radi se o prirodnom plinu, koji nastaje u određenim slojevima zemlje, odnosno naftnim škriljcima, u kojima se i zadržava.

Njegovo crpljenje je tehnološki izazov, ali zbog stalno rastućih cijena plina sve isplativije.

Procjenjuje se da je nalazište plina veliko, ali dok budemo u mogućnosti da ga crpimo proći će još par godina, ističu u OMV-u.

Dvije buštine

OMV već duže vrijeme traži nove izvore plina.

Trenutno se iz domaćih nalazišta u Austriji pokriva samo 15 posto potražnje, a prema novim geološkim studijama oko Peusdorfa postoji ogromna količina na dubini od 4.000 do 6.000 metara.

OMV trenutno pregovore s općinama oko Peusdorfa, a početkom iduće godine organizirat će informativne skupove za stanovnike ovog dijela Austrije.

OMV već sada uvjerava da neće, kao što je to uobičajeno kod crpljenja ove vrste plina, koristiti otrovne supstance, već se traže nove tehničke mogućnosti kako bi plin mogao na ekološki način biti crpljen.

Da bi se to testiralo, potrebno je najprije uraditi dvije bušotine kod Peusdorfa.

OMV je prošle godine prodao oko 18 milijardi kubnih metara plina i raspolaže s mrežom plinovoda dugom oko 2.000 kilometara, kapaciteta oko 89 milijardi kubnih metara.

Izvor: Agencije