Mađarska traži pomoć MMF-a i EU

Lagarde: MMF je dobio zahtjev mađarskih vlasti za ukazivanje finansijske pomoći (EPA)

Mađarska je zatražila finansijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU), izjavila je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

“MMF je dobio zahtjev mađarskih vlasti za ukazivanje finansijske pomoći”, rekla je ona u ponedjeljak i dodala da je sličan zahtjev poslat i Evropskoj komisiji (EK) i da bi bilo kakvu eventualnu podršku vlasti u Budimpešti smatrale kao pomoć iz predostrožnosti.

Christine Lagarde je kazala da će se tim MMF-a, koji se nalazi u Budimpešti, sada vratiti u Washington, radi konsultacija s upravom MMF-a, prenosi AFP.

Mađarska je pretrpjela štetu zbog dužničke krize u zoni eura, dok pojedini investitori ističu da ih je zabrinula ekonomska politika vlade desnog centra premijera Viktora Orbana.

Nedavno objavljeni zvanični podaci pokazuju da je ukupan dug Mađarske do septembra narastao na 82 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), sa 75 posto BDP-a na kraju juna, za šta vlasti te zemlje okrivljuju slabljenje forinte.

Vlada Mađarske je od dolaska na vlast, u aprilu 2010. godine, uvela visoke poreze u različitim sektorima kako bi nadomjestila budžetski manjak, uzrokovan padom domaće potrošnje i smanjenjem poreza na zarade, i nacionalizirala 11 milijardi eura vrijednu imovinu privatnih penzionih fondova.

Sumorni izgledi

Također, uvela je šemu kojom se omogućava da Mađari koji su uzeli kredite u stranoj valuti otplate svoje hipotekarne zajmove po kursevima nižim od tržišnih, zbog čega su banke pretrpjele velike gubitke.


Viktor Orban [EPA]

Analitičari prognoziraju da će Mađarska imati najmanji ekonomski rast od 10 članica EU koje su se tom bloku pridružile 2004. godine.

Oni očekuju da mađarska ekonomija ojača svega 0,5 posto u 2012. godini, a neki čak predviđaju recesiju.

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor’s je upozorila na sumorne izglede Mađarske, s obzirom na vladine mjere i teškoće koje trpi njena ekonomija, podsjeća Tanjug.

Kreditni rejting Mađarske je jedan stepen iznad neinvesticionog i sniženje na niži status bi još više otežalo i poskupjelo finansiranje njenog suverenog duga.

Ta zemlja je već imala teškoće u pronalaženju investitora voljnih da kupe njen dug, pri čemu je nekoliko aukcija vladinih obveznica bilo otkazano tokom posljednjih sedmica.

Izvor: Agencije