Jemenke zapalile velove zbog nasilja

Velika uloga žena u protestima potvrđena je i dodjelom Nobelove nagrade za mir jemenskoj aktivistkinji (EPA)

Stotine žena u Jemenu zapalile su svoje tradicionalne velove u znak protesta protiv posljednjeg brutalnog obračuna vlade s demonstrantima, u kojem je ubijeno 25 ljudi.

Jemenke su na glavnoj ulici u prijestonici Sani skinule svoje nikabe koji pokrivaju cijelo tijelo, bacile ih na gomilu, polile uljem te zapalile.

Dok se vatra razbuktavala, aktivistkinje su dijelile pamflete s pozivima za zaštitu i pomoć.

“Ovo je molba žena iz Jemena; ovdje mi palimo naše nikabe kako bi cijeli svijet bio svjedok krvavog masakra koji provodi tiranin Saleh”, pisalo je na pamfletima.

Žene u ovoj zemlji odigrale su ključnu ulogu u pobuni protiv vlasti jemenskog predsjednika Ali Abdullaha Saleha, koja je počela u martu, po uzoru na revolucije u Tunisu, Egiptu i Libiji.

Međutim, njihov udio u borbi protiv aktuelne vlasti globalno je zapažen kada je jemenska aktivistkinja Tawakkul Karman dobila Nobelovu nagradu za mir, za borbu za ženska prava u ovoj zemlji.

Krvavi sukobi

Paljenje nikaba organizirano je zbog posljednjih sukoba vojnih dezertera koji podržavaju opoziciju te Salehovih snaga u noći između srijede i četvrtka.

Agencije su prenijele izjave lokalnih te medicinskih zvaničnika da je najviše 25 civila, plemenskih boraca i vladinih vojnika poginulo u Sani i gradu Taiz iako je Saleh najavio prekid vatre u utorak.

Medicinski zvaničnici rekli su da je sedam plemenskih boraca poginulo u distriktu Hassaba u Sani.

Drugi izvori navode da su četiri civila i devet vojnika također izgubili živote u tim borbama.

Vladine snage gađale su kuće u Taizu, žarištu protesta protiv Saleha, gdje je poginulo pet ljudi, uključujući četiri člana jedne familije, kazali su lokalni zvaničnici.

Propali pregovori

Saleh odbija predati vlast uprkos osmomjesečnim protestima protiv njega.

Tokom razgovora s američkim ambasadorom Geraldom Feiersteinom u utorak, Saleh je rekao da će prihvatiti dogovor SAD-a i zaljevskih zemalja kojim će jemenski predsjednik dobiti imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko se povuče sa svoje pozicije.

Ovo je prvi Salehov sastanak od kako se prošlog mjeseca vratio iz Saudijske Arabije, gdje se liječio od rana zadobijenih u napadu na njegovu rezidenciju u junu.

Međutim, jemenski predsjednik je nekoliko puta kazao da prihvata zaljevsku inicijativu o njegovom povlačenju, da bi se predomislio u zadnji momenat, te je opozicija odbacila njegovu zadnju ponudu o odlasku sa vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije