Assangeu odbijena žalba na izručenje u Švedsku

Sudije zaključili su kako ne postoje pravne prepreke za izručenje Assangea (EPA)

Britanski Visoki sud donio je odluku kojom odobrava izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea Švedskoj koja ga traži zbog istrage u dva slučaja seksualnog napastvovanja i silovanja.

Sudije John Thomas i Duncan Ousely zaključili su kako ne postoje pravne prepreke za izručenje Assangea nakon što je proteklih 11 mjeseci proveo u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji. 

Iako Assange nije još optužen, švedske vlasti ga žele ispitati u vezi sa navodnim silovanjem jedne, te seksualnog uznemiravanju druge žene u Štokholmu prošle godine.

Njegovi avdokati su rekli da će se žaliti Vrhovnom sudu na ovu presudu. Oni sada imaju 14 dana da izvedu ovaj slučaj pred najviši sud u zemlji. Ipak, prije toga sud mora donijeti odluku da je slučaj od opće važnosti za javnost.

Ukoliko dođe do toga, raspravljati će se i o evropskom nalogu za hapšenje, koji je u proteklih nekoliko mjeseci bio predmet rasprava u većini evropskih država, pa tako i Velikoj Britaniji.

Švedski zahtjev za izručenje 40-godišnjeg australskog državljana u Britaniji odobren je još u februaru, međutim Assangeovi advokati žalili su se kako je zahtjev pravno manjkav i da su navodne žrtve pristale na seksualne odnose.

Odbacio tužbe

Assange, koji je objavljivanjem diplomatskih depeša američkih ambasada naljutio svjetske lidere, tvrdi da ništa od navedenog nije počinio i da je cijeli slučaj duboko politički motiviran. Također je optužio Sjedinjene Države da vrše pritisak na Veliku Britaniju, Švedsku i medije.

On se protivio izručenju te tvrdio kako je nalog za njegovim hapšenjem izdao tužilac, a ne sud, što ga prema zakonu čini nevaljanim. Sud je tu primjedbu odbacio, kao i Assangeovu tvrdnju da optužbe za zlostavljanje i silovanje, onakve kakve su predstavljene, ne predstavljaju kršenje engleskog zakona.

Prošli mjesec je Assange rekao da će WikiLeaks stopirati objavljivanje povjerljivih depeša i posvetiti se traženju donacija za rad, zato što su neke američke kompanije kao što su Visa i MasterCard blokirale uplate za web stranicu.

On je rakao da ako blokada ne završi do kraja godine, WikiLeaks neće biti u mogućnosti da nastavi sa radom.

Izvor: Agencije