Opozicija zahtijeva suđenje Salehu

Demonstranti u Jemenu protestuju protiv predsjednika Ali Abdullah Saleha (EPA)

Opozicioni poslanici u Jemenu zatražili su od  Vijeće sigurnosti UN-a da slučaj predsjednika Ali Abdulaha Saleha preda međunarodnom krivičnom sudu zbog krvopolića povezanog sa njegovim odbijanjem napuštanja vlasti.

“Pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da uvede sankcije predsjedniku Salehu i da njegov slučaj preda Međunarodnom krivičnom sudu”, rekao je poslanik iz opozicione stranke Al Islah Fued Dahaba.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi da se 21. novembra sastane radi razgovora o Salehovom odbijanju da napusti vlast u sklopu plana Vijeća za saradnju u Zaljevu.

Vijeće sigurnosti je 21. oktobra jednoglasno usvojio rezoluciju 2014 u kojoj su osuđeni napadi Salehovih snaga na demonstrante i upućena je snažna podrška planu Vijeća za saradnju u Zaljevu prema kojem on treba, nakon 33 godine, napustiti vlast.

Suđenje kao rješenje

Od početka nemira u Jemenu krajem januara poginulo je nekoliko stotina antivladinih demonstranata.

Salehove snage ubile su najmanje 94 osobe a ranile 800, uglavnom u Sani i Taezu, u periodu od tri sedmice otkako je usvojena rezolucija 2014, tvrde mladi demonstranti.

“Rješenje je sada suđenje (Salehu), a ne potpisivanje (Zaljevske) inicijative“, rekao je Dahaba, obraćajući se velikoj gomili koja se okupila u vrijeme molitve na trgu koji je postao centralna tačka protesta.

Izvor: Agencije