Mijanmar predsjedava ASEAN-om

Pozitivni pomaci mjanmarskog predsjednika Theina Seina (AFP)

Devetnaesti samit Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) počeo je na indonežanskom ostrvu Bali, a među temama je povratak Mijanmara na diplomatsku scenu poslije političkih reformi koje je sprovela bivša vojna hunta.

ASEAN je danas prihvatio kandidaturu Mijanmara za rotirajuće predsjedavanje tim blokom 2014., čime bi se nekadašnji vojni režim vratio na diplomatsku scenu poslije jednogodišnjih pozitivnih istupa prema opoziciji i, naročito, oslobađanja dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Washington i nekoliko organizacija za ljudska prava smatraju preuranjenim mjanmarsko predsjedavanje koje su u odobrili ministri vanjskih poslova zemalja ASEAN.

Marty Natalagewa, ministar inostranih poslova Indonezije potvrdio je da su lideri usvojili kandidaturu Mijanmara da predsjedava ASEAN-om 2014. godine.

‘Pozitivni pomaci’

Mjianmarski ministar vanjskih poslova, Wunna Maung Lwin, potvrdio je usvajanje kandidature u intervjuu za Glas Amerike.

On je ukazao da su ministri pozdravili nedavno poboljšanje na planu ljudskih prava u Mijanmaru i složili se da toj zemlji odobre položaj predsjedavajućeg. Ta odluka ministara vanjskih poslova, istakao je on, bit će prenijeta liderima zemalja članica.

Nedavni postupci vlade Mijanmara, uključuju pozive na pomirenje s manjinskim skupinama, određeni stepen tolerancije kritika, ukidanje nepopularnih kineskih projekata brana i legalizaciju radničkih sindikata.

“Vjerujemo da pozitivni pomaci u Mijanmaru, pokazuju da ova zemlja želi vratiti demokratiju”, izjavio je na samitu Surapong Towijakchaiku, tajlandski ministar inostranih poslova.

Novi mijanmarski režim, koji se predstavlja kao „građanski” ali ima podršku vojske, pustio je prošlog mjeseca iz zatvora 200 disidenata. Ipak, iza rešetaka je zbog političkih stavova i dalje blizu 600 osoba, navodi Nacionalna liga za demokratiju Aung San Suu Kyi.

Obamine primjedbe

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da Mijanmar i mora pokazati dodatni napredak u ljudskim pravima, u svojoj prvoj ocjeni pozitivnih pomaka vlade ove zemlje.

“Neki politički zatvorenici su pušteni. Vlada je započela dijalog. Ipak, kršenja ljudskih prava još uvijek traju”, rekao je Obama u obraćanju australskom parlamentu četvrtak.

Indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono u govoru prilikom otvaranja samita ASEANA rekao je da se treba osigurati stabilnost i sigurnost u regionu.

ASEAN je često percipiran kao mjesto debate, s obzirom na politiku konsenzusa i nemiješanja u unutrašnje stvari članica.

“Uspostava smjernica sporazuma o provedbi deklaracije o Kodeksu ponašanja stranaka na Južnom kineskom moru, između ASEAN i NR Kine, stvorila je veliki optimizam u rješenje problema Južnog kineskog mora”, rekao je Yudhoyono.

Samit ASEAN dolazi nakon što je američka državna sekretarka Hillary Clinton zatražila od strana u sporu da ne pribjegavaju zastrašivanju kako bi ostvarili svoje zahteve u tom naftom bogatom području, što je indirektna poruka Kini pred ovaj skup.

Ovogodišnji samit ASEAN okuplja lidere Tajlanda, Malezije, Singapura, Indonezije, Filipina, Bruneja, Vijetnama, Laosa, Myanmara i Cambodie, te američkog lidera Obamu i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Pored tog samita, na Baliju će u subotu početi i Samit istočne Azije (EAS) koji čini 18 zemalja, među kojima su ove godine prvi put predstavnici Rusije i SAD, uz najavljeno prisustvo američkog predsjednika Baracka Obame.

Izvor: Al Jazeera i agencije