Uspješno lansirana letjelica “Soyuz”

Partneri ocjenjuju da zajedno rade 'ekstremno dobro' (AFP)
Partneri ocjenjuju da zajedno rade 'ekstremno dobro' (AFP)

Ruska svemirska letjelica “Sojuz” sa tri člana posade uspješno je lansirana sa ruskog kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u 08.14 po moskovskom vremenu i po planu je ušla u orbitu.

Ruska svemirska letjelica s tročlanom posadom, Amerikancem i dva Rusa, poletjela je jutros nakon besprijekornog lansiranja, koje je smanjilo anksioznost i strah oko budućnosti američko-ruskog svemirskog programa, javlja agencija AP.

Soyuz TMA-22 je prema planiranom rasporedu lansirana u 8:14 sati, po lokalnom vremenu, sa snijegom prekrivenog kozmodroma Baikonur u Kazahstanu.


Prvi ruski let u svemir s ljudskom posadom nakon
tri pokušaja lansiranja bespilotnih letjelica

U misiju prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) poletjeli su astronauti Dan Burbank, Amerikanac, te Rusi Anton Škaplerov i Anatolij Ivanšin.

Ovo je prvi let u svemir 39-godišnjem Škaplerovu i 42-godišnjem Ivanšinu, dok je 50-godišnji Burbank veteran, sa 12-dnevnim misijama iz 2000. i 2006. godine. On će preuzeti zapovjedništvo nad ISS-om, na kojem će sva trojica ostati do marta.

Nova bi posada na Međunarodnu svemirsku stanicu trebala stići na vrijeme da nad njom preuzme kontrolu, a tročlana posada koja se na njoj sada nalazi, na Zemlju bi se trebala vratiti 21. novembra.

Lansiranje u decembru

Još jednim lansiranjem predviđenim za decembar, ISS će se vratiti u uobičajenu postavu te će se na stanici tada nalaziti šest članova posade.

Nakon nesreće teretne letjelice Progress, koja se u augustu srušila nakon lansiranja, bili su odgođeni svi letovi prema ISS-u, a sve buduće misije za ISS bile su ugrožene.

NASA je tada upozorila da će svemirska stanica privremeno morati biti napuštena prvi put u 11 godina, ako nova posada ne bude lansirana prije nego se na Zemlju vrati preostalih šest “stanara” ISS-a.

Ruski su svemirski dužnosnici neuspješno lansiranje Progressa opravdali “slučajnom” manom u proizvodnji te su povukli sve rakete Soyuz, i podvrgli ih detaljnim kontrolama. Prošli mjesec uspješno je lansiran novi Progress, i time je otvoren put slanju posade na ISS.

Ovo je također bio prvo lansiranje otkako je NASA u julu završila svoj 30-godišnji program svemirskih raketoplana.

Amerikanci će od sada plaćati Rusima 350 miliona dolara godišnje za prijevoz svojih astronauta na ISS i natrag.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO