Odšteta zbog testiranja lijeka za meningitis

Američki farmaceutski gigant Pfizer počeo je dugoočekivanu isplatu odštete porodicama iz Nigerije čija su djeca  umrla ili ostala teško bolesna tokom testiranja lijeka za meningitis 1996. godine.

Prilikom testiranja Pfizerovog lijeka  umrlo je 11 djece, dok su desetine teško oboljele.

No, isplate su dostavljene do svega četiri familije, dok je lijek Trovan testiran na blizu 200 djece. Roditelji četvoro djece koja su umrla zbog testiranja u nigerijskom gradu Kano dobili su čekove u vrijednosti od 175,000 dolara.

Spor oko stava da li se testiranje DNK može koristiti za potvrdu identifikacije žrtava odugovlačio je isplatu odštete.

Ovosedmične isplate pratila je objava rezultata osam od 546 DNK testova brisa, kazao je Abubakar Bashir Wali, šef verifikacione komisije.

“Iz ovih osam rezultata, četvoro je umrlo uslijed učešća u bolničkom testiranju i porodici svake žrtve treba isplatiti kompenzaciju od 175,000 dolara”, kazao je Wali.

Preostalo četvoro djece testni lijek je napravio invalidima, dodao je Wali i kazao da će i njima biti isplaćena kompenzacija u mjeri sa stepenom invalidnosti.

Stotine čekaju odštetu

“Odšteta ne može ukloniti moj gubitak, ali može ublažiti teškoće iz procesa suđenja koje sam doživjela zajedno sa članovima svoje porodice”,  jecajući je izjavila majka žrtve, Hauwa Umar.

Grupa ljudi koji također traži odštetu optužila je komitet zadužen za isplatu za nepotrebno odugovlačenje.

“Frustirajuće je da je, 10 mjeseci nakon uzimanja 500 brisova za DNK test, svega osam rezultata objavljeno uprkos obećanjima da će oni biti poznati za šest sedmica”, kazao je predstavnik grupe Surajo Hassan.

Kompanija Pfizer je u saopćenju objavila kako je „zadovoljna što su porodice žrtava dobile kompenzaciju“.

Ove isplate su dio vansudskog dogovora u vrijednosti od 75 miliona dolara koji su postigli Pfizer i nigerijska država Kano u julu 2009. godine tokom suđenja zbog testiranja. Ovaj proces održan je tokom epidemije meningitisa od kojeg je umrlo blizu 12.000 osoba.

Izvori: Al Jazeera i agencije