Moody's smanjio kreditni rejting Japana

Japanska proizvodnja struje smanjena krizom u nuklearnoj elektrani Fukushima (EPA)

Agencija za kreditni rejting Moody's Investors smanjila je kreditni rejting Japana zbog slabih prilika za razvoj, veliki vladin dug i stalna politička previranja.

Moody's je smanjio rejting obveznice japanske vlade sa Aa3 na Aa2, no istakao je kako se budućnost privrede treće najjače svjetske ekonomije čini stabilnom.

Javni dug Japana, koji iznosi 10.000 milijardi dolara, je najveći među razvijenim državama. Ovaj iznos je dva puta veći od vrijednosti japanskog bruto društvenog proizvoda.

“Smanjenje rejtinga je izazvano velikim budžetskim deficitima i rastom duga japanske Vlade do početka globalne recesije 2009. godine”, stoji u saopćenju  Moody'sa.

“Martovski zemljotres je također smanjio oporavak japanske ekonomije”, zaključila je agencija, koja je smanjila i rejting velikih japanskih banaka.

Agencija je u maju upozorila da može doći do smanjenja japanskog rejtinga jer se ekonomija ove države vratila u stanje recesije tokom prvog kvartala uslijed posrnuća trgovanja zbog zemljotresa  i cunamija, u martu.

Istovremeno, Moody's je upozorio kako problemi sa napajanjem električnom energijom mogu smanjiti mogućnost brzog ekonomskog oporavka.

Japanska proizvodnja struje je smanjena krizom u nuklearnoj elektrani Fukušima, koja je oštećena u martovskoj katastrofi.

Izvor: Al Jazeera i agencije