Toyota i Ford razvijaju hibridni sistem pogona

Toyota je poznata po svojim hibridnim vozilima (EPA)

Proizvođači automobila Toyota i Ford dogovorili su saradnju u kreiranju hibridnog sistema pogona za SUV-ove i lake kamione. Kompanije su potpisale memorandum razumijevanja u kojem se navodi da će raditi kao jednaki partneri.

Toyota i Ford će zajedno razvijati sistem pogona na zadnje točkove, koji će biti dostupan krajem aktuelne dekade, a koji će oni instalirati u svoje modele. Japanska i američka firma su se također dogovorile da skupa rade na zajedničkim standardima za programe bazirane na internetu, a koji će biti instalirani u njihova vozila.

„Ovaj dogovor spaja sposobnosti dva globalna lidera u hibridnim vozilima i hibridnoj tehnologiji kako bi došli do boljih rješenja na brži i jeftiniji način“, izjavio je Derrick Kuzak, šef za razvoj Fordovih proizvoda.

Toyota je poznata po svojim hibridnim vozilima koje pokreću benzinski i električni motori, a prvi serijski automobil ove vrste bio je Prius iz 1997. godine. Od tada je japanska kompanija prodala više od 3,3 miliona hibrida.

Najavljena je i posebna saradnja na telematičkim sistemima i ona bi trebala povećati prisustvo telefonske, navigacione i zabavne tehnologije u Toyotinim i Fordovim vozilima. Očekuje se da će memorandum biti naredne godine pretvoren u čvrst ugovor.

Izvor: Agencije