Pad godišnjeg broja preminule djece

Svakog dana se spasu životi blizu 12.000 djece

Broj djece mlađe od pet godina koja su preminu tokom godine smanjio se s oko 12 miliona, koliko je iznosio 1990. godine, na 7,6 miliona 2010. godine, piše u izvještaju UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Dvije organizacije pod okriljem UN-a procijenile su u izvještaju da pad trenda znači kako se svakog dana spasu životi blizu 12.000 djece. Navodi se kako postoje brojni razlozi za poboljšanje stanja, uključujući bolji pristup zdravstvenim institucijama, bolje preventivne mjere poput imunizacije, čistoj vodi i boljoj hrani.

Strašna činjenica

Uprkos tome, smanjenje stope smrtnosti djece nije dovoljno da se ispuni cilj UN-a, postavljen 2000. godine, o padu broja preminule djece za dvije trećine do 2015. godine, a navedene organizacije su objavile kako je potrebno više novca za spašavanje života.

Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake kazao je kako bi „fokusiranje većih investicija na veće zajednice s problemima pomoglo u bržem i efikasnijem spašavanju dječijih života“.

„Vijest da se stopa smrtnosti djece u subsaharskoj Africi duplo brže smanjuje nego prije deset godina pokazuje da možemo napraviti napredak i na najsiromašnijim mjestima. No, mi ne možemo ni na tren zaboraviti strašnu činjenicu da svakog dana blizu 21.000 djece umre od stvari koje su se mogle spriječiti“, rekao je Lake.

Ranjiva novorođenčad

Sijera Leone se nalazi među pet država koje su napravile najveći napredak u smanjenju ovog tragičnog bilansa u protekloj deceniji, zajedno s Nigerom, Malavijem, Liberijom i Istočnim Timorom. Blizu polovine slučajeva smrti djece mlađe od pet godina u 2010. godini desilo se u svega pet država: Indiji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo, Pakistanu i Kini.

Novorođenčad su naročito ranjiva. Prema izvještaju, više od 40 posto slučajeva umrle djece mlađe od pet godina dešava se u prvom mjesecu života, a 70 posto u prvoj godini života.

Izvor: Al Jazeera, agencije