Gaddafi: Taktično povlačenje iz Bab al-Azizije

Saif al-Islam Gaddafi je demantirao da je zarobljen javnim nastupom (EPA)

Libijski pobunjenici su nastavili stisak Tripolija u pokušaju da se domognu Muammara Gaddafija, koji je izbjegao hapšenje i ostao nedostižan, te objavio prkosnu poruku.

Upad u Gaddafijev kompleks Bab al-Aziziya čini se nagovještava kraj Gaddafijeve 42-godišnje vladavine, ali je nepoznato gdje se nalaze on i njegovi sinovi te stoga pobunjenici ne mogu proglasiti pobjedu.

Al Jazeerin Evan Hill, izvještavajući iz Gaddafijevog kompleksa, javio je da se još mogu čuti sporadična paljba, eksplozija i raketna vatra. Pobunjenici ispaljuju rakete unutar kompleksa, javio je dopisnik Al Jazeere, premda nije jasno u koje mete.

Telefonski intervju

Libijski vođa Muammar Gaddafi izjavio je u srijedu, u audio poruci objavljenoj na satelitskoj televiziji, kako je povlačenje iz njegova uporišta Bab al-Azizije u Tripoliju taktički potez.

“Povlačenje je taktički potez, nakon što je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zračna udara NATO-a”, poručio je Gaddafi u audio poruci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju.

On je najavio da će se njegove snage svim snagama odupirati agresiji “do pobjede ili smrti”. Iz kratke izjave nije jasno kada je Gaddafi napustio Bab al-Aziziju.

Moussa Ibrahim, glavni glasnogovornik Gaddafijeve vlade, također je uspio dati telefonski intervju istoj stanici.

 “Vratit ćemo se da ponovo preuzmemo Tripoli”, rekao je on.

Poručio je da Gaddafijeve snage još kontroliraju 80 posto glavnog grada, koji je “zamka” i “tempirana bomba” koja čeka pobunjenike.

Ibrahim je kazao za da je libijski “vođa” spreman mjesecima, čak i godinama, odupirati se pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru.

Ustaničkim je vođama poručio da neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli.

“Pretvorit ćemo Libiju u vulkan lave i vatre pod nogama stranih osvajača i njihovih domaćih izdajnika”, rekao je.

Izvještač Al Jazeere Sue Turton je javila da u Tripoliju još postoje džepovi otpora.

“Pobunjenici tuku svim vrstama artiljerije kako bi istjerali Gaddafijeve snage iz uporišta”, rekla je Turton i dodala da se borbe vode u restoranu u blizini Gaddafijevog kompleksa.

Mustafa Abdel-Jalil, koji je na čelu Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV) i koji je bio ministar u Gaddafijevoj vladi do ustanka protiv njegove vladavine, upozorio je:

“Prerano je reći da je borba za Tripoli gotova. To se neće dogoditi sve dok Gaddafi i njegovi sinovi ne budu uhapšeni.”

Među reporterima je kružila priča kako je Gaddafijev sin Saif al-Islam zarobljen, ali je on to demantirao prkosnim javnim nastupom, smijući se i rukujući s pristalicama.

Ispod zemlje

Pobunjenici su ušli u Gaddafijev kompleks nakon pet sati borbi s lojalistima, koristeći teške mitraljeze i protivavionske topove. Ubili su neke od onih koji su branili Gaddafijev kompleks te su izvukli hiljade pušaka, sanduke oružja i kamione s mitraljezima na postoljima u općoj atmosferi pomame i pljačke.

“Tražimo Gaddafija, moramo ga naći danas”, kazao je Sohaib Nefati, buntovnik koji je sjedio uza zid s automatskom puškom.

Abdel-Aziz Shafiya, 19-godišnji pobunjenik odjeven u maskirnu uniformu s ručnim bacačem raketa preko jednog ramena i automatskom puškom preko drugog, rekao je kako vjeruje da je Gaddafi unutar kompleksa, ali da se krije pod zemljom.

“Nije li on taj koji je nas zvao štakorima? Sada je on štakor ispod zemlje”, kazao je.

Viši zvaničnik pobunjenika poručio je da tranzicija države počinje odmah.

“Mi ćemo izgraditi novu Libiju, sa svim Libijcima ujedinjenim poput braće u građansku i demokratsku državu”, kazao je Mahmud Jibril, drugi čovjek NPV-a na konferenciji za novinare u Dohi, prijestolnici Katara.

U de facto glavnom gradu pobunjenika – Bengaziju, stotinama kilometara istočno od Tripolija, vijesti o upadu u Gaddafijev kompleks Bab al-Aziziya dočekane su slavljeničkom vatrom iz oružja i petardama.

Muškarci su se vozili uokolo i mahali pobunjeničkim zastavama.

Ibrahim Dabbashi, bivši libijski zamjenik ambasadora u Ujedinjenim narodima (UN), očekuje da će cijela Libija biti u rukama pobunjenika u naredna 72 sata.

Libijski ustanici vode žestoku bitku za Sabhu, važan grad na libijskom jugu, izjavio je nešto ranije pukovnik Ahmed Bani, jedan od vojnih glasnogovornika NPV-a, te kazao kako traju pregovori o mirnom ulasku oporbenih snaga u Sirt, Gadafijev rodni grad koji još nije pod njihovom kontrolom, i izbjegavanju krvoprolića, javila je Hina.

Granatiranje

Snage odane Gaddafiju također su u noći na srijedu granatirale gradove Zuaru i Adželat, javila je al-Arabija.

Više od 400 ljudi poginulo je, a najmanje 2.000 ih je ranjeno u borbi za Tripoli, objavilo je NPV.

Oglasio se u međuvremenu i venezuelanski predsjednik Hugo Chavez i izjavio da priznaje samo onu libijsku vladu koju vodi Gaddafi, njegov prijatelj i saveznik.

SAD i zapadne saveznike optužio je za poticanje građanskog rata i kršenje međunarodnog prava.

“Ovo je udaranje, pljuvanje po međunarodnom pravu. Gdje su sada ta prava? Ovo je vraćanje u doba pračovjeka”, rekao je Chavez.

Izvor: Al Jazeera i agencije