Duhanski gigant otkriva tajne tinejdžera

Najveća duhanska kompanija na svijetu pokušava pristupiti tajnim podacima o navikama britanskih tinejdžera pušača.

Philip Morris International, proizvođač Marlboro cigareta, pokušava natjerati jedan britanski univerzitet da otkrije sve detalje svog istraživanja o pušenju, uključujući povjerljive intervjue s hiljadama djece stare od 11 do  16 godina, navodi The Independent.

Legitimno zainteresiran

Zahtjev duhanske kompanije zasnovan je na britanskom zakonu o slobodi informiranja. Philip Morris kaže da je „legitimno zainteresiran“ za istraživanje, ali istraživači Univerziteta Stirling kažu da bi otkrivanje vrlo osjetljivih podataka bilo ravno ozbiljnom kršenju povjerenja ispitanika, što bi moglo ugroziti njihove buduće studije.

Philip Morris je uložio prvi zahtjev za pristup podacima u septembru 2009. Godine, i to anonimno, preko Londonske advokatske kuće Clifford Chance. Međutim, po zahtjevu Povjerenika za informiranje, advokatska kuća morala je imenovati svog klijenta.

Philip Morris je zatim predao još dva zahtjeva pod svojim imenom kojim je tražio pristup svim neobrađenim podacima koje je prikupio Stirling institut za društveni marketing, a koji su korišteni kao osnova za mnoge studije o stavovima o pušenju i pušačkim navikama djece i odraslih.

„Tražili su sve što smo ikad radili u ovoj oblasti“, rekao je direktor instituta Gerard Hastings.

„Ovo su povjerljivi komentari djece o reklamiranju cigareta. Ovo je vrsta istraživanja zbog kojeg bi duhanske kompanije imale nevolja da su ga uradile same. Štaviše, ovoj djeci je rečeno da će samo akademski radnici imati pristup njihovim odgovorima. Phillip Morris ni na koji način ne odgovara tom opisu“, dodao je.

Velika baza podataka

Phillip Morris je saopćio The Independentu da ne traži privatne podatke, niti imena ispitanika.

Univerzitet Stirling je dio britanske mreže devet univerziteta koja se bavi istraživanjem pušenja i smatra se jednim od najutjecajnijih instituta za istraživanje ponašanja pušača. Britansko Ministarstvo zdravstva i vodeće humanitarne organizacije finansiraju njegov Institut za društveni marketing, čije su studije korištene kao osnova za zakone zabrane pušenja na javnim mjestima.

Britanski Institut za istraživanje raka finansirao je Stirlingovo istraživanje o ponašanju britanskih tinejdžera pušača da bi zaključio zašto je 85 posto odraslih pušača počelo pušiti u djetinjstvu. Stirlingovi istraživači su izgradili veliku bazu podataka, koja se sastoji od odgovora 5.500 tinejdžera na pitanja o reklamiranju, pakiranju i izlaganju cigareta.

Hastings kaže da je istraživanje osjetljivo jer su djeca često istraživačima „govorila stvari koje kriju od svojih roditelja“.

Upitan šta će se desiti ako izgubi pravnu bitku protiv Philip Morrisa, Hastings je rekao da bi to bilo katastrofalno.

„O tome ne želim ni razmišljati. Nemoralno je informacije koje su nama povjerila djeca predati tako grabežljivoj industriji“, kazao je on.

Nervoza oko slučaja

Profesorica sociološkog menadžmenta na Stirlingu Linda Bauld rekla je da britanski i svjetski univerziteti nervozno prate ovaj slučaj.

Stirlingov Institut za društveni marketing ima 15 istraživača, njegov godišnji budžet je milion dolara. Philip Morris International zapošljava oko 78.000 ljudi i ostvaruje godišnji profit od oko 44 milijarde dolara.

Hastings kaže da ako se Philip Morrisu odobri pristup Stirlingovim podacima, „naši finansijeri će morati pažljivo razmisliti o budućem finansiranju naših istraživanja.“

„Mislim da nam nijedna humanitarna organizacija za sprečavanje raka neće dati stotine hiljada funti da bi mi kasnije pomagali multinacionalnoj duhanskoj kompaniji, zaključio je Hastings.

Izvor: Agencije