Nobelovka vodi na izborima u Liberiji

Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf je osvojila 44,5 posto glasova prebrojanih do sada na izborima u ovoj zemlji na zapadu Afrike , dok joj je najbliži suparnik Winston Tubman dobio 26,5 posto, saopćilo je izborno povjerenstvo.

Predsjednik Komisije James Fromayah izjavio je da je do sada prebrojano 195.178 važećih glasova, odnosno 16,5 posto. Pravo glasa ima 1,8 miliona Liberijaca. Ako nijedan kandidat ne postigne ukupnu većinu, drugi krug u utrci dvoje kandidata će biti održan početkom sljedećeg mjeseca.

Drugi krug

Al Jazeerina novinarka Yvonne Ndege, izvještava iz glavnog liberijskog grada Monrovie:

 “Tubmanov tim je osvojio samo 26,5 posto glasova, a za njega je zabrinjavajuće što je očekivao veliku podršku birača u područjima gdje su prebrojani glasovi. Objavljeni su rezultati samo sa 737 biračkih mjesta, od ukupno 4.500. Vlada osjećaj da je Ellen Johnson-Sirleaf u izuzetno dobrom položaju.“

Bivši pobunjenički vođa Prince Johnson je na trećem mjestu sa 19,5 posto, čime bi mogao utjecati na izbor konačnog pobjednika.

„Ako dođe do drugog kruga izbora, pitaću glasače iz svoje izborne jedinice, koga da podržim. Zavisno od njihovog odgovora, donijeću odluku, ali za sada ne mogu kazati. Mi predstavljamo ogromnu grupu ljudi“, kazao je Johnson agenciji Reuters.

Glasanje je prošlo mirno. Posmatrači su izjavili da nisu zaprimili dojave o problemima bilo gdje u ovoj državi sa četiri miliona ljudi, ali su zabrinuti da bi rezultati mogli biti tačka paljenja.

Carter Centar, koji nadzire izbore, saopćio je da je glasanje proteklo „mirno i izuzetno transparentno“  i pozvao Liberijce da strpljivo sačekaju zvanične rezultate.

Izbori su test za napredak Liberije napravljen nakon građanskog rata 1989-2003.,  u kojem je ubijeno gotovo četvrt miliona ljudi, a infrastruktura ostavljena u ruševinama.

Nobelova nagrada

Ako proteknu glatko, izbori bi mogli utrti put za pristizanje milijardi dolara koje bi bile investirane u liberijsko rudarstvo, energiju i poljoprivredu.

Johnson-Sirleaf je jedna od tri žene koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir ove godine, a proglašenje je bilo nekoliko dana uoči izborane. Njezina protivnici su tada izjavili kako nagrada 72-godišnjoj predsjednici daje nepravednu prednost.

Izvor: Al Jazeera i agencije