Nova istraga protiv Julije Timošenko

Julija Timošenko je radila u dogovoru s Pavlom Lazarenkom (EPA)

Protiv bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko, koja je prije dva dana osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlasti, pokrenuta je još jedna sudska istraga, obajvila je ukrajinska sigurnosna služba (SBU).

Timošenko se u novom slučaju tereti za pokušaj pronevjere 405 miliona dolara državnog novca u vrijeme kada je radila u energetskom sektoru 1995. godine.

“SBU je pokrenula sudsku istragu protiv Timošenko i bivšeg premijera Pavla Lazarenka”, koji se nalazi u zatvoru u SAD-u, rekao je novinarima čelnik te službe Ivan Derevjanko.

Kako navodi SBU, Timošenko je obavezu povrata duga svoje kompanije Jedinstveni ukrajinski energetski sistem (SEUU) od 405,5 miliona dolara prema ruskom ministarstvu odbrane prenijela na vladu.

Derevjanko je kazao da je Timošenko, koja je u to vrijeme bila predsjednica i de facto vlasnica tog preduzeća, radila u dogovoru s Lazarenkom, koji je od 1995. do 1996. godine bio potpredsjednik ukrajinske vlade, a od 1996. do 1997. godine predsjednik vlade.

“Timošenko je, pošto je dobila državnu garanciju za povrat tog duga Rusiji, novac svoje kompanije, koji je prvo bio namijenjen vraćanju tog duga, prebacila na svoj lični bankovni račun i Lazarenkove račune u švicarskim bankama”, objasnio je služebnik SBU-a.

On je naglasio da za djela koja joj se stavljaju na teret Timošenko može dobiti do 12 godina zatvora.

Nedavna presuda bivšoj premijerki zbog nepovoljnog ugovora s Rusijom o kupovini plina, kojom je osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, izazvala je bijes Zapada, koji traži njeno oslobađanje.

Izvor: Agencije