Prekinuto ispumpavanje nafte sa Rene

Rena: Prekinuto ispumpavanje zbog jakih vjetrova i nemirnog mora (EPA)

Male količine nafte iz broda-kontejnera, nasukanog na greben nedaleko od obale Novog Zelanda, počele su stizati do plaže popularne među turistima. Dan nakon što je u nedjelju počela operacija izvlačenja blizu 1.700 tona nafte iz plovilice, ekipe su prestale sa radovima zbog pogoršanja vremena.

Tokom svog rada izvukli su svega deset tona goriva prije prekida ispumpavanja do kojeg je došlo nakon upozorenja nadolaska jakih vjetrova i nemirnog mora. Pomorstvo Novog Zelanda (MNZ), institucija koja je odgovorna za brodski saobraćaj u regiji, objavilo je kako se odlučila na ovakav potez zbog sigurnosti spasilačkih posada. Ispumpavanje, kad se nastavi, bi trebalo trajati najmanje dva dana.

Stručnjaci u operacijama spašavanja i brodski inžinjeri su na nasukanoj plovilici i prate stanje uz pomoć senzora koji bi trebali javiti da li će se brod raspasti.

„Prvi zadatak je izvlačenje nafte, a potom ćemo ukloniti kontejnere kako bi olakšali brod koji ćemo, u trećoj fazi operacije, ukloniti sa grebena“, stoji u saopćenju MNZ-a.

Iz broda-kontejnera Rena već je iscurilo do trideset tona teške nafte otkako se nasukao na greben u zaljevu Plenti u srijedu. Plovilica, koja je saobraćala pod liberijskom zastavom, udarila je u greben Astrolab, blizu 22 kilometra od luke Tauranga gdje se nalazi sve ovo vrijeme. Iz broda, dugog 236 metara, od nesreće do danas curi gorivo što izaziva strah od potencijalne okolišne katastrofe ukoliko se raspadne.

Brod novozelandske mornarice Endeavour biti će komandna platforma operacije u kojoj sudjeluje dvije stotine osoba. Premijer Novog Zelanda John Key, koji je tokom vikenda u helikopteru nadletio mjesto nesreće, kazao je kako su pokrenute dvije istrage koje trebaju odrediti zašto je Rena udarila o greben.

Saradnja vlasnika

„Dosta ljudi zna za greben. Udar o njega bez ikakvog razloga, po noći i sa mirnim morem, govori da se nešto pogrešno uradilo i sada mi trebamo saznati šta je to. Riječ je o brodu koji se nasukao na dobro dokumentovani greben, u mirnim vodama, u pola noći, pri brzini od 17 čvorova. Neko nam treba objasniti šta se desilo“, kazao je Key za Radio Novi Zeland.

Vlasnik broda, kompanija Costamare bazirana u Grčkoj, u saopćenju je kazala kako „u potpunosti sarađuje sa lokalnim vlastima“ i da čini sve što je u njenoj moći da „kontrolira i umanji posljedice ovog incidenta po okoliš“.

Kompanija nije ponudila objašnjenje za nesreću.

Grupa „Forest and Bird“, koja se bavi zaštitom životinja, kazala je kako je „tajming nesreće, u jeku sezone gnijezđenja, katastrofalan“. „Greenpeace“ je objavio kako ona može utjecati na delfine i kitove koji prolaze ovim područjem, kao i na druge vrste.

Rena je napravljena 1990. godine i nosila je 1.351 kontejner robe kada se nasukala, objavio je vlasnik broda. Pored nafte, vlasti brine činjenica da neki kontejneri sadržavaju opasne tvari. Novozelandske vlasti su kazale kako su ovakve tvari prioritet u uklanjanju sa broda.

Izvor: Agencije