‘Telefonica Germany’ prebacuje mobilnu mrežu ‘u oblak’

Telekomunikacijske kompanije su do sada ‘u oblak’ prebacivali samo sporedne dijelove poslovanja, uključujući IT.

Veliki igrači u sektoru računarstva 'u oblaku', poput Amazona i Microsofta, pokušavaju se približiti telekomunikacijskom sektoru (Juan Medina / Reuters)

Njemačka podružnica španske telekomunikacijske grupe Telefonica najavila je da će do kraja mjeseca prebaciti mobilnu mrežu u Amazonov oblak (cloud), testirajući kapacitete tehnologije za upravljanje podatkovnim prometom i pozivima.

Telekomunikacijske kompanije su do sada u oblak prebacivale samo sporedne dijelove poslovanja, uključujući IT, napominje Reuters.

Veliki igrači u sektoru računarstva u oblaku, poput Amazona i Microsofta, pokušavaju se približiti telekomunikacijskom sektoru, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda, ali operateri su oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

„Planiramo testirati (mobilnu mrežu u oblaku) barem jedno do dva tromjesečja i prebaciti najmanje 30 do 40 posto korisničke baze do 2025. odnosno 2026. godine“, objašnjava Mallik Rao, glavni tehnološki i informacijski direktor kompanije Telefonica Germany, koja u Njemačkoj ima 45 miliona korisnika.

Amazon Web Service (AWS) i Telefonica Germany nisu objavili financijske detalje sporazuma.

Smanjuje troškove i povećava protok podataka

Jezgru mobilne mreže čine podatkovni centri sa serverima visokih performansi koji velikom brzinom usmjeravaju podatke i pozive. Oblak bi smanjio troškove, povećao protok podataka i omogućio popravke, uz nesmetano pružanje usluge.

Američka telekomunikacijska kompanija Dish jedina je do sada prebacila jezgru mobilne mreže u Amazonov oblak, još na samom početku poslovanja 2021. godine.

„Dish je bio mnogo lakši jer nisu imali sisteme koje je trebalo modificirati za rad u oblaku“, rekao je Jan Hofmeyr, potpredsjednik AWS-a.

Globalno tržište telekomunikacija u oblaku trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća i dosegnuti vrijednost od 108,7 milijardi dolara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije