Apple i Samsung drže prvih 10 pozicija na listi najprodavanijih mobitela

U prvom kvartalu 2024. godine deset najprodavanijih pametnih telefona podržavalo je 5G mrežu.

Uočljiv je trend rasta popularnosti skupljih telefona, jer sedam od 10 najprodavanijih modela spada u kategoriju 'premium' (Leon Neal / Getty Images)

Na listi deset najprodavanijih modela pametnih telefona na globalnom nivou u prvom kvartalu 2024. dominiraju proizvodi kompanija Apple i Samsung, navodi agencija Counterpoint Research u svom posljednjem izvještaju.

Prvo mjesto po prodaji je zauzeo model iPhone 15 Max, udjelom od 4,4 posto, a slijede iPhone 15 sa 4,3 posto, iPhone 15 Pro sa 3,7 posto te iPhone 14 sa 1,9 posto.

Peto, šesto i sedmo mjesto zauzeli su Samsungovi proizvodi Galaxy S24 Ultra, Galaxy A15 5G i Galaxy A54. Listu zatvaraju iPhone 15 plus te Samsungovi telefoni Galaxy S24 i Galaxy A34.

Trend rasta popularnosti skupljih telefona

Ovo je prvi kvartal u kome je svih deset najprodavanijih pametnih telefona podržavalo 5G mrežu, prenosi Tanjug.

Osim toga, uočljiv je trend rasta popularnosti skupljih telefona, jer sedam od deset najprodavanijih modela spada u kategoriju premium, što znači da je njihova veleprodajna cijena viša od 558 eura.

Potrošači se često odlučuju za vrhunske pametne telefone jer žele da njihovi uređaji budu duže vrijeme relevantni kada je riječ o tehnologiji, navedeno je u izvještaju.

Izvor: Agencije