Nijemci će simulirati iznenadne poplave za smanjenje rizika

Udruženje osiguravatelja identificiralo je u posljednje vrijeme više od 320.000 adresa u Njemačkoj, kojima prijeti opasnost od poplava.

Novi sistem testiran je prošle godine na više područja, uključujući dolinu rijeke Ahr koja je u 2021. stradala u katastrofalnoj poplavi (Wolfgang Rattay / Reuters - Arhiva)

Njemački osiguravatelji odlučili su poboljšati modele izračuna rizika od poplava, koji bi ubuduće trebali uzeti u obzir i prijetnju bujica tokom oluja.

„Poplava u julu 2021. bila je posebno snažan podsjetnik da prikaz bujičnih poplava u važećim simulacijama nije dovoljno tačan“, rekla je Anja Kaefer-Rohrbach, zamjenica glavnog direktora Njemačkog udruženja osiguravatelja. „Zato će osiguravatelji od iduće godine izrađivati modele iznenadnih poplava“.

Ti podaci bit će uneseni u portal koji će osiguravateljima pomoći da utvrde kojim objektima prijete poplave i u kojoj mjeri. Trenutno ti modeli simuliraju samo poplave i obilne padavine, objasnila je Kaefer-Rohrbach.

Udruženje osiguravatelja identificiralo je u posljednje vrijeme više od 320.000 adresa kojima prijeti opasnost od poplava.

Modeli će pokriti otprilike trećinu adresa

Planirano uključivanje bujičnih poplava u modele trebalo bi navodno pripremiti osiguravatelje za sve češće ekstremne vremenske prilike koje stručnjaci očekuju zbog klimatskih promjena.

„Velika količina vode koja se slijeva s padina znatno će više podići nivo vode u rijekama u uskim planinskim dolinama nego na ravnicama“, rekla je Kaefer-Rohrbach.

Novi sistem testiran je prošle godine na više područja, uključujući dolinu rijeke Ahr koja je u 2021. stradala u katastrofalnoj poplavi.

„Fokusirali smo se na relevantna područja, niže i više planinske lance“, kazala je Kaefer-Rohrbach. „Modeli će pokriti otprilike trećinu adresa u Njemačkoj, ako ne prijeti svima izuzetna opasnost bujičnih poplava“.

Kaefer-Rohrbach upozorava vlasti da moraju poduzeti konkretne mjere. „Savezna vlada, savezne zemlje i lokalna uprava moraju pojačati mjere prevencije i osigurati dovoljno novca. U rizičnim područjima treba, također, zamrznuti gradnju“.

Izvor: Agencije