Rimac Automobili raskinuli saradnju s Kinezima zbog Ujgura

Hrvatski proizvođač električnih automobila već godinama sarađuje s proizvođačem električnih baterija iz Kine, no optužbe za prisilni rad primorale su ih na raskid ugovora.

Rimac i Camel dogovorili su gradnju zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini (Shannon Stapleton / Reuters)

Rimac Automobili odlučili su raskinuti saradnju s kineskim proizvođačem baterija Camel Group, ukazujući na američke optužbe o prisilnom radu manjinskih Ujgura u pokrajini Xingjang, prenosi Reuters.

Prošlog augusta SAD je zabranio uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata, u okviru nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminira praksa prisilnog rada, kako je navelo Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Peking je odbacio optužbe.

Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 miliona eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji. Godinu kasnije, dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac planirali su u tvornicu u Xiangyangu, u pokrajini Hubei, uložiti 158,2 miliona dolara. Hrvatska kompanija trebala je osigurati pet miliona eura, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udio od 40 posto, a ostatak novca pribavio bi Camel.

Kineska kompanija bez komentara

Nedavno je Rimac grupa, u izjavi za njemački poslovni list Wirtshaftswoche, potvrdila da je „primila na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi“.

Camel po navodima hrvatske kompanije prihvaća načela odgovornog i etičnog poslovanja, naveli su u Rimac grupi, dodavši da zajednički projekt nije operativno aktivan od 2022. i da je „trenutno u postupku gašenja“, citira njemački list.

Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Reuters.

Nedavno je veliki broj automobila njemačkih marki Audi i Porsche, dioničara Rimac Automobila, zaglavio pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podliježu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad, prenosi Hina.

Izvor: Agencije