Misija Ax-3 poletjela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Četveročlana posada poletjela je iz svemirskog centra Kennedy, uključujući prvog turskog svemirskog putnika Alpera Gezeravcija.

Očekuje se da će posada pristati na MSS u subotu oko 10.15 po centralnoeuropskom vremenu (Anadolija)

Svemirska misija Ax-3 počela je svoje putovanje do Međunarodne svemirske stanice (ISS), poletjevši iz NASA-inog svemirskog centra “Kennedy“ sa četveročlanom posadom, u kojoj je i prvi turski svemirski putnik Alper Gezeravci.

Lansiranje je izvršeno iz Cape Canaverala na Floridi, na raketi Falcon 9 privatne kompanije za istraživanje svemira SpaceX, javlja Anadolija.

Otprilike 150 sekundi nakon lansiranja, glavni motor je isključen i ostvareno je razdvajanje platforme. Nakon nekih 7,5 minuta, raketa Falcon 9 se vratila na Zemlju.

Gotovo devet minuta nakon lansiranja, drugi motor se također isključio.

Kapsula Dragon, koja je nosila posadu, aktivirala se nakon nekih 12 minuta od lansiranja.

Očekuje se da će posada pristati na MSS u subotu oko 10:15 sati po centralnoeuropskom vremenu.

Polijetanje dva puta odgađano

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izvest će više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3. Gezeravci je prvi turski svemirski putnik i provest će 13 naučnih istraživanja tokom 14-dnevnog boravka na MSS-u.

Misiju Ax-3 predvodi Michael Lopez-Alegria, predstavnik SAD-a i Španije, dok posadu također čine Walter Villadei kao pilot iz italijanskih zračnih snaga i Marcus Wandt iz Švedske, predstavnik Evropske svemirske agencije.

Polijetanje je prvobitno bilo planirano za 9. januara, ali je dva puta odgođeno – za 17. januar, a zatim za 18. januar.

Raketa Falcon 9, duga 70 metara, prečnika 3,7 metara i teška oko 550 tona, ima kapacitet da nosi 22.000 kilograma korisnog tereta u niskoj orbiti Zemlje, 8.300 kilograma u geostacionarnoj orbiti i 4.000 kilograma na Marsu.

Kapsula Dragon duga 8,1 metar, koja može nositi sedam ljudi ili jednaku količinu tereta u svom području pod pritiskom sa strujom zraka, dizajnirana je kao svemirska letjelica koja može nositi i teret u svom stražnjem dijelu bez pritiska.

Izvor: Agencije