MMF: AI bi mogao promijeniti većinu poslova u razvijenim zemljama

Dok bi za polovinu radnika utjecaj AI-ja mogao biti pozitivan, u drugoj polovini bi mogao preuzeti zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što bi moglo značiti manje dostupnih poslova i niže plaće.

Prognoze se temelje na matematičkim modelima, a neke faktore teško je predvidjeti, poput mogućeg razvoja novih sektora i brzine širenja umjetne inteligencije (Reuters)

Umjetna inteligencija (AI) mogla bi utjecati na 60-ak posto radnih mjesta u razvijenim ekonomijama, pokazalo je istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Utjecaj će za otprilike polovinu vjerovatno biti pozitivan i bit će vidljiv u poboljšanoj produktivnosti, izračunao je MMF u studiji, na koju se poziva dpa.

U drugoj polovini umjetna inteligencija mogla bi preuzeti zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što bi moglo značiti manje dostupnih poslova i niže plaće, upozoravaju.

Ipak su to samo matematički modeli

Izdvajaju i moguće produbljivanje nejednakosti budući da bi radnici koji će se uspješno nositi s promjenama mogli dobiti veće plaće. Faktor razlikovanja mogle bi biti i kvalifikacije budući da visokokvalificirani radnici imaju veće šanse za rad na poslovima na koje će umjetna inteligencija pozitivno utjecati.

U zemljama s niskim dohotkom umjetna inteligencija mogla bi, po MMF-u, promijeniti 26 posto poslova i najmanje 40 posto u zemljama u razvoju.

Autori izvještaja naglašavaju da se prognoze temelje na matematičkim modelima i da je neke faktore teško predvidjeti, poput mogućeg razvoja novih sektora i brzine širenja umjetne inteligencije, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada