Vijetnamski proizvođač električnih automobila najavljuje isporuke u Evropu

Plan vijetnamske kompanije o širenju u Evropu predstavljao bi četverostruko povećanje isporuka vozila u odnosu na dosadašnji neostvareni cilj.

Širenje VinFasta u Evropu dio je globalnog plana koji uključuje gradnju novih tvornica u SAD-u i Indoneziji, a cilja i na Indiju, Bliski istok, Afriku i Latinsku Ameriku (Reuters)

Vijetnamski VinFast planira u Evropu do kraja godine isporučiti prva električna vozila, nakon pribavljanja dozvola regulatora, potvrdio je izvršni direktor Le Thi Thu Thuy.

“U četvrtom kvartalu ove godine očekujemo isporuku prvih modela VF8 francuskim, njemačkim i nizozemskim kupcima”, rekao je Thuy, dodajući da će modeli VF6, VF7 i VF9 biti lansirani u Evropi iduće godine, javlja Reuters.

Thuy nije precizirao koliko bi sportskih terenaca VF8 mogli isporučiti, ali dobro upućen izvor kaže da bi isporuka trebala obuhvatiti gotovo 3.000 vozila, uključujući dio namijenjen Izraelu.

U četvrtom kvartalu VinFast planira Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj isporučiti oko 3.000 VF8 crossovera iz tvornice u sjevernom Vijetnamu, rekao je izvor za Reuters, zatraživši da ostane neimenovan jer objava pojedinosti još nije odobrena.

Plan vijetnamske kompanije o širenju u Evropu predstavljao bi četverostruko povećanje isporuka vozila u odnosu na dosadašnji neostvareni cilj prema kojem je do prošlogodišnjeg jula trebao isporučiti 700 vozila.

Najveće tržište

Bude li plan realiziran, Evropa će ove godine postati VinFastovo najveće inostrano tržište i preteći SAD, s isporučenih gotovo 2.100 električnih vozila u ovoj godini.

Kompanija često mijenja ciljeve, primjećuje Reuters.

Terence VF8 odobrio je evropski regulator, utvrdivši njihovu usklađenost sa standardima EU-a, što znači da se mogu prodavati u 27-članoj Uniji, naglasio je Thuy.

Širenje VinFasta u Evropu dio je globalnog plana koji uključuje gradnju novih tvornica u SAD-u i Indoneziji, a cilja i na Indiju, Bliski istok, Afriku i Latinsku Ameriku.

U drugom kvartalu povećali su isporuke, na ukupno 11.315 električnih vozila, koja su prodali uglavnom na domaćem tržištu zahvaljujući programu pretvaranja automobila u zelene taksije u velikim gradovima.

Prvo je tromjesečje vijetnamska kompanija zaključila s upola nižim prihodom nego lani i neto gubitkom od 598 miliona dolara.

Izvor: Agencije