Njemačka želi manje kineske opreme u mrežama do 2026.

Vlasti žele nametnuti promjene u 5G mrežama nakon što je revizija razotkrila oslanjanje Njemačke na dva kineska dobavljača.

Njemački ogranak Huaweija odbacio je 'politizaciju' kibernetičke sigurnosti u Njemačkoj (EPA)

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova planira prisiliti telekom operatere da 2026. godine znatno manje koriste opremu kineskih Huaweija i ZTE-a, izjavio je vladin dužnosnik, potaknuvši val kritika među kompanijama.

Ministarstvo želi nametnuti promjene u 5G mrežama nakon što je revizija razotkrila oslanjanje Njemačke na dva kineska dobavljača.

Berlin preispituje odnos sa zemljom koju naziva i partnerom i sistemskim rivalom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Promjene bi trebale biti provedene u više faza, kako bi se izbjegli značajniji poremećaji koje bi moglo izazvati uklanjanje kritičnih komponenti kineskih dobavljača iz jezgri 5G mreža do 2026. godine, rekao je dužnosnik.

Operateri bi do 1. oktobra 2026. godine trebali smanjiti i udio kineskih komponenti u radijskim pristupnim mrežama (RAN) i u prenosnim mrežama na najviše četvrtinu, kazao je dužnosnik, koji nije želio biti imenovan.

U posebno osjetljivim regijama, poput glavnog grada Berlina, kineska tehnologija uopće se ne bi trebala koristiti, dodao je.

Huawei odbacio ‘politizaciju’ kibernetičke sigurnosti

Objava je odmah pokrenula val kritika među operaterima, a njemački ogranak Huaweija odbacio je “politizaciju” kibernetičke sigurnosti u Njemačkoj.

“Takav će pristup imati negativan utjecaj na digitalnu transformaciju u Njemačkoj, spriječiti inovacije i značajno povećati troškove gradnje i rada mrežnih operatera”, piše u saopćenju njemačkog ogranka kineske kompanije. “Dodatne troškove morat će platiti njemački potrošači”.

Deutsche Telekom smatra da je rok do 2026. godine nerealan, uspoređujući ga s dugotrajnim pokušajima Velike Britanije da uvede restrikcije Huaweiju. Upozorili su i na mogući pad kvalitete usluge korisnicima.

Telefonica Deutschland objavila je da bi od njemačke vlade mogla zatražiti odštetu i pokrenuti pravni postupak.

Huaweijeva oprema trenutno čini 59 posto 5G radijske pristupne mreže u Njemačkoj, prema istraživanju konsultantske kompanije za telekomunikacije Strand Consult.

Poseban sigurnosni status Berlina i drugih “osjetljivih regija” smatraju “proizvoljnim”.

Brz i cjenovno prihvatljiv pristup mobilnom internetu

“Nije logično da je prioritet u pitanju sigurnih mreža predviđen samo za građane i kompanije u velikim gradovima, dok 79 miliona građana u ostatku Njemačke po toj [ocjeni] živi u sigurnim ili u zonama manjeg rizika”, naglasili su.

Ministarstvo unutrašnjih poslova planira predstaviti svoje stavove vladi iduće sedmice, ali moglo bi se suočiti s otporom Ministarstva za digitalizaciju, zbog bojazni da bi plan mogao još više zakočiti ionako spor napredak Njemačke u digitalizaciji.

Glasnogovornik Ministarstva digitalizacije kazao je da odluka još nije donesena, dodajući da je važno sačuvati stabilan, brz i cjenovno prihvatljiv pristup mobilnom internetu.

Prošle sedmice vlada je, u odgovoru na zastupničko pitanje u parlamentu, rekla da za sada nije zabranila korištenje novih kineskih kritičnih komponenti u 5G mrežama.

Izvor: Agencije