Zločini u cyber prostoru će Njemačku koštati 206 milijardi eura

Zločini u cyber prostoru, među koje spada krađa IT opreme i podataka, kao i digitalna i industrijska špijunaža i sabotaža, ove godine će koštati Njemačku 206 milijardi eura.

'Njemačka ekonomija je veoma atraktivna meta za kriminalce i neprijateljske države, a granice između kriminalaca i aktera pod kontrolom države su zamagljene', rekao je predsjednik Bitkoma Ralf Wintergerst (Reuters)

Zločini u cyber prostoru, među koje spada krađa IT opreme i podataka, kao i digitalna i industrijska špijunaža i sabotaža, ove godine će koštati Njemačku 206 milijardi eura, saopštilo je njemačko digitalno udruženje Bitkom.

Ovaj rezultat je dobijen na osnovu ankete u više od 1.000 njemačkih kompanija, a šteta će već treću godinu zaredom biti veća od 200 milijardi eura, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Njemačka ekonomija je veoma atraktivna meta za kriminalce i neprijateljske države, a granice između kriminalaca i aktera pod kontrolom države su zamagljene”, rekao je predsjednik Bitkoma Ralf Wintergerst.

Otprilike tri četvrtine anketiranih kompanija je u posljednjih 12 mjeseci bilo na meti digitalnih napada, što je pad sa 84 posto koliko je zabilježeno godinu dana ranije.

Egzistencijalna prijetnja

“Blagi pad broja preduzeća koji su bili na udaru digitalnih napada je pozitivan signal, koji pokazuje da mjere zaštite imaju smisla”, rekao je Wintergerst.

Na pitanje “da li su cyber napadi egzistencijalna prijetnja za vaš biznis”, više od polovine njemačkih kompanija, 52 posto, odgovorilo je potvrdno.

Pre godinu dana je ovaj procent bio 45 posto, a pre dvije godine samo devet posto.

Od kompanija koje su pretrpjele cyber napade, 70 posto firmi navodi da su im ukradeni osjetljivi podaci, a 61 posto da je neko špijunirao njihovu digitalnu komunikaciju.

Izvor: Agencije