Globalno zagrijavanje imat će negativan utjecaj na ishranu ljudi

Svijet će se vjerovatno suočiti sa velikim poremećajem u snabdijevanju hranom mnogo prije nego što temperature porastu za najavljeni 1,5 stepen, upozorio je zvaničnik UN-a.

Klimatske promjene su pandemija sa kojom se moramo brzo boriti, poručio je zvaničnik UN-a (EPA)

Globalno zagrijavanje će vjerovatno negativno utjecati na snabdijevanje hranom u svijetu, upozorio je Alain-Richard Donwahi, predsjednik Konferencije o dezertifikaciji Ujedinjenih nacija. Prema njegovim riječima, nedostatak vode postao prijetnja poljoprivredi brže nego što se očekivalo.

Svijet će se vjerovatno suočiti sa velikim poremećajem u snabdijevanju hranom mnogo prije nego što temperature porastu za najavljeni 1,5 stepen, upozorio je Donwahi.

On je istakao da se utjecaji klimatske krize kombinuju sa nestašicom vode i lošim poljoprivrednim praksama što globalno ugrožava agrar, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Efekti suše

Donwahi, bivši ministar odbrane Obale Slonovače koji je predvodio prošlogodišnji samit Ujedinjenih nacija COP-15 o dezertifikaciji, rekao je da se efekti suše razvijaju brže nego što se očekivalo.

“Klimatske promjene su pandemija sa kojom se moramo brzo boriti. Pogledajte koliko brzo ide degradacija klime – mislim da ide čak i brže nego što smo predviđali”, rekao je.

Problemi porasta temperatura, toplotnih talasa i intenzivnijih suša i poplava, ugrožavaju sigurnost hrane u mnogim regionima svijeta, upozorio je Donwahi.

Izvor: Agencije