Apple najavio još milijardu eura za tvornicu čipova u Minhenu

Američki tehnološki div udvostručio je prvobitnu investiciju u svoj najveći evropski centar za razvoj čipova na dvije milijarde eura.

Appleovi programeri u Minhenu razvijaju bežičnu tehnologiju pete generacije (EPA)

Američki proizvođač računara Apple najavio je da će uložiti još milijardu eura u projektiranje čipova u svom najvećem evropskom centru za čipove u Minhenu, prenosi Hina.

Time je američki tehnološki div udvostručio prvobitnu investiciju u najveće Appleovo evropsko središte za razvoj čipova koju je obećao 2021, na dvije milijarde eura.

Appleovi programeri u centru za projektiranje čipova u Minhenu razvijaju, između ostalog, bežičnu tehnologiju pete generacije (5G) i rješenja za uštedu energije za čipove.

‘Ogromno povjerenje u Bavarsku’

U američkoj kompaniji se nadaju da će postati nezavisni o dobavljačima čipova, poput Qualcomma, od kojeg su do sada za potrebe proizvodnje pametnih telefona iPhone kupovali čipove za petu generaciju mobilnih komunikacija (5G).

Proširenje centra omogućit će još tješnju saradnju više od 2.000 inženjera u Bavarskoj koji rade na projektiranju naših čipova, upravljanju energijom i novim bežičnim tehnologijama, rekao je Appleov šef za hardver Johny Srouji.

Bavarski ministar nauke Markus Blume pozdravio je povećana Appleova ulaganja, rekavši da signaliziraju “ogromno povjerenje” u Bavarsku i njene naučne i istraživačke kapacitete.

Izvor: Agencije