Emisije ugljik-dioksida u svijetu na rekordnim visinama

Očekuje se da će države svijeta emitirati ukupno 38,6 milijardi metričkih tona CO2 iz fosilnih goriva ove godine, odnosno da će emisije porasti za 1,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovogodišnje kretanje emisija udaljava svijet od težnje da spriječi globalni porast u temperaturi od 1,5 stepen u odnosu na predindustrijsko doba (EPA)

Globalne emisije ugljik-dioksida nastale izgaranjem fosilnih goriva ove će godine dosegnuti rekordne visine te pogoršati klimatske promjene i doprinijeti nastanku razornih i ekstremnih vremenskih prilika, upozoravaju naučnici.

Izvještaj o globalnom izračunu emisija ugljika, objavljen povodom samita o klimi COP28, navodi da ukupne emisije CO2, koje su prošle godine dosegle rekordne visine, u 2023. stagniraju zbog blagog smanjenja iskorištavanja zemlje, poput krčenja šuma, prenosi Reuters.

Očekuje se da će države emitirati ukupno 38,6 milijardi metričkih tona CO2 iz fosilnih goriva ove godine, odnosno da će emisije porasti za 1,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, zaključeno je u izvještaju naučnika iz više od 90 institucija.

Kad se ubroje i emisije nastale iskorištavanjem zemlje, globalnih emisija CO2 ove bi godine trebalo biti ukupno 40,9 milijardi tona.

‘Doprinos’ Kine i Indije

Emisije nastale od uglja, nafte i plina porasle su najviše zbog Indije i Kine. Rast u Kini uzrokovan je ponovnim pokretanjem ekonomije te zemlje nakon zatvaranja za vrijeme pandemije, a u Indiji rast je uzrokovan pojačanom potražnjom energije, za koju obnovljivi izvori nisu dovoljni, što se nadoknađuje fosilnim gorivima.

Ovogodišnje kretanje emisija udaljava svijet od težnje da spriječi globalni porast u temperaturi od 1,5 stepen u odnosu na predindustrijsko doba.

„Čini se da je neminovno da ćemo prijeći granicu od 1,5 stepen koju smo zadali u Pariškom sporazumu“, kazao je voditelj istraživanja Pierre Friedlingstein, profesor s Univerziteta Exeter.

Države su se Pariškim sporazumom 2015. odredile da neće dozvoliti da globalno zatopljenje prijeđe dva stepen, te da će nastojati da ne prijeđe niti 1,5 stepen. Naučnici upozoravaju da će porast temperature veći od 1,5 stepen potaknuti ekstremnije, nepovratne posljedice, kao što su smrtonosne vrućine, katastrofalne poplave i odumiranje koraljnih grebena.

Izvor: Agencije