Teleskop Webb otkrio svemirske objekte koji se kreću u paru

Tokom istraživanja Orion Nebule teleskop ‘James Webb’ je otkrio 20-ak parova svemirskih objekata koji su potom nazvani Jupiter Mass Binary Objects, skraćeno JuMBOs (ogromni).

Astronomi pokušavaju da otkriju zašto se otkrivena svemirska tijela kreću u paru (NASA)

Teleskop „James Webb“ otkrio je svemirske objekte veličine Jupitera koji slobodno lebde i nisu povezani ni sa jednom zvijezdom.

Ono što je u tom otkriću posebno interesantno za naučnike je utisak da se ti objekti kreću u paru i sada astronomi pokušavaju da otkriju zašto je to tako, javlja BBC.

Tokom istraživanja Orion Nebule (magline) teleskop je otkrio 20-ak takvih parova koji su potom nazvani Jupiter Mass Binary Objects, skraćeno JuMBOs (ogromni).

Jedno od mogućih objašnjenja je da su ti objekti nastali u svemirskom regionu Orion Nebula gdje je gustina materije bila nedovoljna da se potpuno formiraju kao zvijezde, prenosi Tanjug.

Razne teorije o nastanku

Druga mogućnost je da su nastali u blizini zvijezda i da su u međuvremenu izbačeni u međuzvjezdani prostor kroz različite interakcije. Ta hipoteza za sada ima najviše pobornika, rekao je profesor Mark McCaughrean, savjetnik Evropske svemirske agencije.

„Fizika gasa sugeriše da ne bi trebala postojati mogućnost samostalnog formiranja objekata mase Jupitera, ali znamo da pojedinačne planete mogu biti izbačene iz zvjezdanih sistema. Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da planete budu izbačene u paru? Trenutno nemamo odgovor na to pitanje“, rekao je McCaughrean za britanski javni servis.

Izvor: Agencije