Teleskop James Webb poslao nevjerovatne fotografije Jupitera

Snimci koje je napravio svemirski teleskop James Webb u julu, prikazuju neviđene poglede na Jupiterovo sjeverno i južno svjetlo i kovitlajuću polarnu izmaglicu.

Infracrvene slike umjetno su obojene u plavu, bijelu, zelenu, žutu i narandžastu, kako bi se istakle karakteristike (NASA)

Naučnici su objavili nove snimke Jupitera – najveće planete Sunčevog sistema.

Snimci koje je napravio svemirski teleskop James Webb u julu, prikazuju neviđene poglede na Jupiterovo sjeverno i južno svjetlo i kovitlajuću polarnu izmaglicu.

Oni će naučnicima dati još više informacija o Jupiterovom unutrašnjem životu, stoji u NASA-inom blogu povodom objavljivanja snimaka.

(NASA)

Ističe se Jupiterova Velika crvena mrlja – oluja dovoljno velika da proguta Zemlju, pored bezbroj manjih oluja. Posebno je dramatična jedna širokougaona fotografija koja prikazuje slabe prstenove oko planete, kao i dva mala mjeseca na svjetlucavoj pozadini galaksija.

Udaljen 1,6 miliona kilometara

“Nikad nismo vidjeli Jupitera ovakvog. Sve je prilično nevjerovatno”, rekla je Imke de Pater – planetarni astronom sa Kalifornijskog univerziteta Berkeley. Ona je pomogla voditi opservaciju. “Iskreno, nismo očekivali da će biti ovako dobro.”

Infracrvene slike umjetno su obojene u plavu, bijelu, zelenu, žutu i narandžastu, kako bi se istakle karakteristike, navodi američko-francuski istraživački tim.

Teleskop James Webb, u vlasništvu NASA i Evropske svemirske agencije, vrijedan je 10 milijardi dolara i nasljednik je teleskopa Hubble. Lansiran je krajem prošle godine i od ljeta posmatra kosmos u infracrvenom spektru.

Opservatorija je udaljena 1,6 miliona kilometara od zemlje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada