Kapsula Orion obletjela tamnu stranu Mjeseca

Nakon obilaska oko Mjeseca, kamera Oriona napravila je fotografiju planete Zemlje, ‘malu plavu kuglu okruženu crnim prostranstvom’.

NASA je prije nekoliko dana lansirala lunarnu raketu najnovije generacije u okviru programa Artemis, koja je u svemir odnijela kapsulu Orion bez posade (Reuters)

Nova probna kapsula američke svemirske agencije NASA, pod nazivom Orion, uspješno je obletjela tamnu stranu Mjeseca, prvi put otkako je NASA okončala program Apolo prije 50 godina, javlja AP.

Nakon obilaska oko Mjeseca, kamera Oriona napravila je fotografiju planete Zemlje, „malu plavu kuglu okruženu crnim prostranstvom”.

NASA je prije nekoliko dana lansirala lunarnu raketu najnovije generacije u okviru programa Artemis, koja je u svemir odnijela kapsulu Orion bez posade. Umjesto ljudi, u letjelici su tri lutke.

Misija traje 25 dana

To je prvi put da je kapsula posjetila Mesec od NASA programa Apolo prije 50 godina i predstavlja ogromnu prekretnicu, navodi AP.

Probni let vrijedan 4,1 milijarde dolara je počeo prošle srijede.

Kapsula bi u svemiru trebala provesti 25 dana, a ukoliko sve prođe bez problema, planira se da u nekom od narednih lansiranja sa kapsulom pošalje i posada, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije