Asteroid koji je udarila NASA-ina sonda ostavlja trag od 10.000 kilometara

Teleskop u Čileu snimio je izuzetnu sliku “repa” iza asteroida nalik onom koji se primjećuje iza putanje kometa,

Sonda se, kako su naučnici i programirili, sudarila s asteroidom prošle sedmice da bi provjerili da li se asteroidi koji bi mogli da ugroze Zemlju mogu biti odgurnuti sa puta (Reuters/NASA)

Asteroid koji je planirano udarila NASA-ina sonda DART ostavlja trag krhotina za sobom koji se proteže hiljadama kilometara.

Teleskop u Čileu snimio je izuzetnu sliku “repa” iza asteroida nalik onom koji se primjećuje iza putanje kometa, piše Beta.

Sonda se, kako su naučnici i programirali, sudarila s asteroidom prošle sedmice da bi provjerili da li se asteroidi koji bi mogli da ugroze Zemlju mogu biti odgurnuti sa puta.

Naučnici rade na utvrđivanju da li je test bio uspješan i je li se putanja asteroida promijenila.

Trag asteroida će postati još duži

Izvanrednu sliku su dva dana nakon sudara snimili astronomi u Čileu. Oni su uspjeli da snime ogroman trag pomoću Južnog astrofizičkog istraživačkog teleskopa (SOAR).

Trag se proteže na više od 10.000 kilometara, a očekuje se da će postati još duži dok se ne rasprši i izgleda kao druga svemirska prašina koja lebdi okolo.

Astronom koji je uključen u posmatranje asteroida Teddy Kareta izjavio je da je nevjerovatna jasnoća kojom su uspjeli da snime strukturu i obim poledica nastale nakon sudara.

Trag krhotina bit će praćen tokom narednih sedmica i mjeseci.

Izvor: Agencije