Rimac preuzima Bugatti, sjedište nove firme u Hrvatskoj

Bugatti i Rimac nastavit će nastupati na tržištu kao zasebni brendovi, a sjedište i kompletan razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj.

Rimac Grupa će biti najveći dioničar nove kompanije, s udjelom od 55 posto (EPA)

Kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija, a kompanija Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, saopćio je u ponedjeljak hrvatski proizvođač električnih automobila.

Iz Rimac Automobila su poručili da se radi o “prijelomnom događaju u povijesti kompanije“, a potez koji je postao javan opisuju kao “udruživanje s ikonom automobilskih brendova, Bugatti Augomobiles, u novu automobilsku i tehnološku kompaniju“, prenosi Tanjug.

Za 10 godina Rimac Automobili su napredovali od start-upa i jednog čovjeka u garaži do nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., koju formiraju u saradnji s Porscheom i Volkswagen Group, navodi se u saopćenju.

Mate Rimac na čelu nove kompanije

Rimac Grupa će biti najveći dioničar nove kompanije, s udjelom od 55 posto.

Mate Rimac će zadržati postojeći udio u Rimac Grupi od 37 procenata, u kojoj će Porsche ostati na udjelu od 24 odsto, Hyundai Motor Group na 12 posto, a ostali investitori na 27 procenata.

Mate Rimac će biti na čelu nove kompanije Rimac Bugatti.

Bugatti i Rimac nastavit će nastupati na tržištu kao zasebni brendovi i zadržat će postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i kompletan razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj, prenosi index.hr.

Izvor: Agencije