Google Maps će usmjeravati vozače na ‘ekološke’ rute

Google je rekao da izvodi relativne procjene emisija ispitivanjem različitih tipova vozila i tipova cesta, oslanjajući se na uvide američkog Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE).

Podaci o cesti dolaze iz automobila s Street Viewom, kao i iz zraka i satelitskih snimaka (Reuters)

Googleova aplikacija Maps počet će usmjeravati vozače duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugljika na temelju saobraćaja, padina i drugih faktora, objavila je tvrtka u utorak.

Google, jedinica Alphabet Inc, priopćila je da će se ova funkcija pokrenuti tokom ove godine u Sjedinjenim Državama a potom i u drugim zemljama kao dio obaveze da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Hina.

“Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti pronaći ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima”, rekao je Russell Dicker, direktor proizvoda u Googleu.

Google je rekao da izvodi relativne procjene emisija ispitivanjem različitih tipova vozila i tipova cesta, oslanjajući se na uvide američkog Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE). Podaci o cesti dolaze iz automobila s Street Viewom, kao i iz zraka i satelitskih snimaka.

Procjena potrošnje energije

Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Jeff Gonder rekao je da je laboratorij, koji je razvio alat poznat kao FastE za procjenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog mjeseca kako bi od Googlea dobio sredstva i proučio tačnost svojih procjena.

Od juna Googlova aplikacija Maps počinje upozoravati vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španiji i Velikoj Britaniji, u kojima su neka vozila zabranjena.

U narednim mjesecima korisnici aplikacije Maps moći će uspoređivati prijevoz automobilom, biciklom, javnim prijevozom i druge mogućnosti putovanja na jednom mjestu, umjesto da samo biraju između različitih cesta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO