‘Dragocjeno otkriće’ naučnika: Pronađene stotine otisaka stopala dinosaurusa u Poljskoj

Fosilizirani tragovi stopala životinja koje su živjele prije 200 miliona godina toliko su očuvani da se čak može vidjeti i otisak kože prekrivene krljuštima.

Stotine otisaka stopala dinosaurusa, toliko očuvanih da se čak može vidjeti i otisak kože prekrivene krljuštima, pronađeni su u Poljskoj, te daju uvid u kompleksni ekosistem koji je postojao prije približno 200 miliona godina, navode geolozi.

Poljski Nacionalni geološki institut nazvao je ovo “dragocjenim otkrićem”, a fosilizirani tragovi i kosti pronađeni su u rudniku gline u Borkowici, 130 kilometara od Varšave.

“U tragovima koje su ostavili dinosaurusi, možete pročitati njihovo ponašanje i navike… imamo tragove koje su ostavili trčeći, plivajući, odmarajući se i sjedeći”, rekao je geolog Grzegorz Niedzwiedzki.

Očuvano stanje

Najveći otisak stopala dug je 40 centimetara a u mnogim slučajevima otisak kože se može vidjeti do detalja.

“Kako bi bilo moguće da se takvo očuvano stanje održi, veoma specijalni niz događaja se morao desiti za kratko vrijeme”, naveo je geolog Grzegorz Pienkowski.

Naučnici su pronašli nekoliko stotina tragova dinosaurusa, što uključuje najmanje sedam vrsti, a smatraju da će ih pronaći još.

Također su otkrili dijelove kostiju životinja i riba.

Izvor: Agencije