Kaspersky upozorio na potrebu povećanja sigurnosti na internetu

Kompanija savjetuje da je uvijek dobro ažurirati osnovne lozinke za email, društvene platforme i ostale online servise, a kao najvažnije pravilo navode da se ista lozinka ne koristi za više naloga.

Dvofaktorska autentifikacija je jedan od najefikasnijih alata za sprečavanje hakiranja naloga i krađe identiteta, kažu stručnjaci za sigurnost na internetu (EPA - Ilustracija)

Promjena lozinke i postavljanje dvofaktorske autentifikacije dva su dobra koraka za unapređenje nivoa računarske sigurnosti i privatnosti u digitalnom prostoru, navodi se u vodiču koji je u svrhu povećanja sigurnosti kompjutera objavila kompanija Kaspersky.

Stručnjaci iz te kompanije predlažu da se softveri ažuriraju na svim uređajima i navode da se mnogi sigurnosni problemi mogu riješiti upravo instaliranjem ažuriranih verzija softvera, prenosi Tanjug.

Ističu, međutim, da korisnici na takvu ponudu često reagiraju tako što pritisnu dugme “podsjeti me kasnije”, pri čemu im je glavno opravdanje za odgađanje zauzetost drugim stvarima.

Koristiti različite lozinke

U vodiču objavljenom povodom Međunarodnog dana kompjuterske sigurnosti savjetuju da je uvijek dobro ažurirati osnovne lozinke za email, društvene platforme i ostale online servise, a kao najvažnije pravilo navode da se ista lozinka ne koristi za više naloga.

Kada je riječ o postavljanju dvofaktorske autentifikacije, kao drugom važnom koraku, ističu da se na prvi pogled može činiti kao da je čekanje koda sa pametnog telefona za logiranje na društvenu mrežu, kada se zna lozinka, gubljenje vremena.

Ukazuju na to da je dvofaktorska autentifikacija jedan od najefikasnijih alata za sprečavanje hakiranja naloga i krađe identiteta.

Izvor: Agencije